İSTANBUL (AA) - Anadolu Kalsit Yönetim Kurulu Başkanı Esen Darlan, yarı iletken endüstrisinin 2027'ye kadar 726,73 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü belirterek, mikroçip ham madde tedariki sağlayacak sahaların tespiti ve ruhsatlanmasına büyük öncelik veridiklerini bildirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, çip üretim kabiliyeti, telefon, tablet gibi cihazlarda, lojistik, sağlık ve enerji alanında işletim etkinliğini belirleyen faktörlerin en önde gelen unsurlardan biri olmayı sürdürüyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Anadolu Kalsit Yönetim Kurulu Başkanı Esen Darlan, yarı iletken endüstrisinin transistörler ve entegre devreler gibi yarı iletkenler ve yarı iletken aygıtların tasarımı ve imalatıyla uğraşan şirketlerin toplamından oluştuğunu belirterek, yarı iletken aygıtların imalatının uygulanabilir bir iş haline gelmesinin 1960 yıllarında olduğunu aktardı.
Endüstrinin yıllık yarı iletken satış geliri, 2018 itibarıyla 481 milyar doların üzerine çıktığına işaret eden Darlan, yarı iletken endüstrisinin daha geniş elektronik endüstrisinin itici gücü olduğunun altını çizdi.
Yarıiletken Endüstrisi Birliğinin verilerine dikkati çeken Darlan, "2021'de yarı iletken satışları yüzde 26,2 artışla rekor seviye olan 555,9 milyar dolara ulaşırken, Çin'deki satışlar 192,5 milyar dolara ulaştı. Takvim yılında rekor seviyede 1,15 trilyon yarı iletken birimi sevk edildi. Yarı iletken endüstrisinin 2027'ye kadar 726,73 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bu sebeple gerek ülkemizde gerek yurt dışında mikroçip ham madde tedariki sağlayacak sahaların tespiti ve ruhsatlanmasına büyük öncelik veriyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Avrupa'da yalnızca bir şirket gerekli saflıkta galyum arsenit üretiyor"
Anadolu Kalsit İnovasyon Direktörü Erdal Can Alkoçlar da mikroçip üretiminde önemli yer tutan bazı maden ve mineraller hakkında teknik bilgi paylaştı.
Alkoçlar, "Bahsi geçen mikroçip üretimi için gerekli olan çok sayıda ender toprak minerali ve alt komponentleri mevcut. Fakat en önemlilerini sıralamak gerekirse bilgisayar çipleri yapmak için en yaygın kullanılan ham madde silisyumdur. Bu doğal yarı iletken - plaj kumunda büyük miktarlarda bulunur, transistör üretmek için etkilidir. Silisyuma kusurlar enjekte etmek ona yeni elektriksel özellikler kazandırabilir ve onu mikroçipler üretmek için daha da kullanışlı hale getirebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Bir mikroçipin temelinin silisyum levhalar veya platformlar olduğuna dikkati çeken Alkoçlar, bilgisayar çiplerinde çeşitli kullanımları olan bir diğer yarı iletkenin de germanyum olduğunu, güneş pilleri, fiber optik kablolar, uydu görüntüleme sensörleri ve gece görüş gözlüğü gibi askeri uygulamalar yapmak için çok önemli olduğunun altını çizdi.
Germanyum ve boksitin de önemine değinen Alkoçlar, şunları kaydetti:
"Boksit ve çinko cevherlerinde eser miktarda bulunan üreticiler, bu ham maddeyi elektronik çiplerde kullanılmak üzere galyum arsenit yapmak için kullanırlar. Ayrıca barometrelerde, nükleer tıp testlerinde, termometrelerde ve bazı ilaçlarda da faydalıdır. Alüminyum üretmek için boksitin işlenmesi galyum metali elde edilmesini sağlayabilir. Avrupa'da yalnızca bir şirket gerekli saflıkta galyum arsenit üretiyor ve geri kalanını Çin ve Japonya üretir. Japonya, Rusya ve Güney Kore az miktarda birincil galyum üretir."