Anadolu Üniversitesi, akademik yayıncılık ve bilimsel araştırmaların etkinliğini artırmak amacıyla iki önemli yapıyı hayata geçirdi. Üniversite, bilimsel dergilerinin tanınırlığını ve verimliliğini artırmak için “Akademik ve Bilimsel Dergiler Kurulu”nu, bilimsel araştırmaların stratejik bir şekilde yönlendirilmesini sağlamak amacıyla ise “Bilim ve Araştırma Politikaları Komisyonu’nu oluşturdu. Bu düzenlemelerle, Anadolu Üniversitesi hem akademik yayıncılıkta hem de araştırmalar konusunda ulusal ve uluslararası alanda daha geniş bir etki sahası oluşturmayı hedefliyor.

Akademik ve Bilimsel Dergiler Kurulu hayata geçti

Anadolu Üniversitesi, bilimsel dergilerinin kalitesini ve etkinliğini artırmayı amaçlayan bir kurulu faaliyete geçirdi. Kurul üyeleri, Web of Science (WoS) kapsamındaki dergilerde en az üç makalesi bulunan akademisyenler arasından seçilecek ve görev süreleri üç yıl olacak. Ayrıca Kurul, dergilerin stratejik vizyonlarını değerlendirerek, her dergiye akademik yeterlikleri sağlayan adaylar arasından bir baş editör atayacak. Baş editörlük ve editörlük görevleri için belirlenen kriterler ise hakemlik yapılan dergilerden uluslararası dergilerdeki yayın sayılarına kadar pek çok faktörü içerecek.

Kurul, akademik dergilerin yayın sürecinde yüksek bilimsel nitelikteki makalelerin seçilmesi, hakem süreçlerinin doğru bir şekilde yönetilmesi ve dergilerin ulusal ve uluslararası indekslerde yer alması için gerekli stratejileri geliştirecek. Baş editör ve editörlerin bilimsel yeterliliklerini ve etik kurallarına bağlılıklarını sağlamak ise kurulun bir diğer önceliği olacak.

Üniversitenin araştırma stratejileri belirlendi

Anadolu Üniversitesi, bilimsel araştırmaların stratejik yönetimi için de yeni bir komite oluşturdu. "Bilim ve Araştırma Politikaları Komisyonu", Üniversitenin bilimsel faaliyetlerini koordine edecek ve araştırma stratejilerini yönlendirecek. Komisyon, üniversitenin öncelikli araştırma alanlarını belirledi; buna göre ulusal ve uluslararası iş birlikleri geliştirilecek ve araştırma projeleri için altyapı destekleri yönlendirilecek. Komisyon bunlara ek olarak, bilimsel yayıncılıkla ilgili politikalar geliştirerek Üniversitenin yayıncılık faaliyetlerinin etki analizlerini yapacak ve yıllık raporlar sunacak. Komisyonun bir diğer görevi ise, bilimsel araştırmalara yönelik stratejiler ve politikalar geliştirmek ve üniversitenin araştırma ödülleri ile ilgili görüş ve önerilerde bulunmak olarak belirlendi.

Yeni dönemin başlangıcı

Deforme olan kent mobilyaları onarıldı Deforme olan kent mobilyaları onarıldı

Anadolu Üniversitesinde hem dergilerinin bilimsel niteliğini artırmak hem de araştırmaların etki alanını genişletmek adına attığı adımlar, üniversitenin ulusal ve uluslararası düzeyde daha fazla iş birliği yapmasına ve bilim dünyasında daha geniş bir etki oluşturmasına imkan sağlayacak.

Kaynak: iha