Ayancık keten bezi, Ayancık göynek yakası, Kastamonu taş baskı, Çankırı Kaya Tuzunun da yer aldığı "Anadoludakiler" sergisi ile başlayan programın açılışında Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek “Anadoludakiler” projesinin içeriği ve amaçları hakkında bilgilendirme sunumu yaptı.

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programda yaptığı konuşmada “Kalkınma ajanslarımız eliyle yerel ürünlerimizin tescilinden üretimine, markalaşmasından pazarlanmasına kadar tüm süreçler için destekler sunuyor, iktisadi değerlerini yükseltiyoruz.” dedi.

Bakan Kacır, “Bugün itibarıyla tescilli 1,597 coğrafi işaret ve geleneksel ürünümüz var. Zengin kültür ve tarım mirasımızın temsilcisi coğrafi işaretli ürünlerimiz, uluslararası sahada da kalitesini ve özgünlüğünü kanıtlıyor.” ifadelerini kullandı. Taşköprü Sarımsağının da aralarında yer aldığı 21 coğrafi işaretli ürününü Avrupa Birliği nezdinde de tescil ettirerek bu ürünlerin uluslararası tanınırlığına ve korunmasına katkı sağlandığı aktardı.

Bakan Kacır konuşmasının devamında “Anadoludakiler projesi ile topraklarımızın bereketini, mutfak kültürümüzün birikimini, zanaatkarlarımızın becerilerinin çeşitliliğini ve zenginliğini hikayeler ile gün yüzüne çıkarıyoruz. “Anadoludakiler” sadece yerel üreticilerimizin emeklerini görünür kılmakla kalmıyor. Aynı zamanda yurdumuzun dört bir yanından ürünleri, zanaatkârlarımızın el emeği göz nuru çalışmalarını ve Anadolu’nun bereketini bir araya getiriyor. Bu sayede hem yerel üreticilerimizin emeğini değerlendiriyor hem de ülkemizin zenginliklerini dünyaya tanıtıyoruz. Yerel ürün ve deneyimlerimizi özgün hikayeleriyle “Anadoludakiler Platformu”na taşıyoruz. Bu topraklara mal olmuş değerlerimizin keşfine ve bilinirliğinin artmasına zemin hazırlıyoruz. Sosyal fayda ve sürdürülebilirliği de önceleyen bu platformla; tarım ve gıda sektörlerimizin tedarik zincirindeki sorunların çözümüne katkı sunacak yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin girişimlere dönüştürülmesini hızlandırıyoruz.” dedi.

ANADOLUDAKİLER PROJESİNİN TEKLİF ÇAĞRISI İLAN EDİLDİ
Yerel kalkınma hamlesi vizyonu doğrultusunda, “Anadoludakiler” hareketi kapsamında, 81 ilin tamamında, Kalkınma Ajansları ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Destek Programının bugün itibariyle başlatıldığını ifade etti.

Emine Erdoğan yaptığı konuşmada, “Bu projeyle Anadolu'muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz. İnanıyorum ki bu anlamlı projenin her bir destekçisi, insanlığın asırlardır ilmek ilmek dokuduğu Anadolu medeniyeti kumaşına, kendi ipliğinden bir düğüm atacak, yaşatmak istediğimiz mirası daha güçlü bir şekilde geleceğe taşıyacaktır. Bizi biz yapan Anadolu, toprakla buluşarak berekete, soframıza erişerek birikime, kalbimizden dökülerek beceriye dönüşür" dedi.

Erdoğan, “Proje, Anadolumuzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyor. Bu toprağın insanları, yani Anadoludakiler olarak bizler de tarihi sorumluluğumuzu üstlenelim ve parçası olduğumuz kadim hikâyeye kulak verelim.” ifadelerini kullandı.

Gazi Satılmış Ergün son yolculuğuna uğurlandı Gazi Satılmış Ergün son yolculuğuna uğurlandı

Program, Ömür Akkor, Talip Murat Kolbaşı ve Dilek Hanif'in konuşmacı olduğu şef Danilo Zanna’nın moderatörlük yaptığı panel ve sanatçı Fırat Neziroğlu’nun atölye çalışması ile devam etti.

SOGEP-Anadoldakiler Programına Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin Başvuruları KUZKA’ya yapılacak.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Usul ve Esaslarına uygun olarak yürütülecek olan SOGEP-Anadoludakiler programıyla yerel üreticilerin desteklenmesi, geleneksel kültürün yaşatılması ve yerel potansiyellerin keşfedilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede; topraklarımızın tarımsal bereketi, mutfak kültürümüzün kilerleri dolduran birikimi, zanaatkarlarımızın becerilerinin çeşitliliği ve zenginliğini hikayeler ile görünür kılarak girişimciler ve kooperatifler için yenilikçi girişim fırsatlarını ortaya çıkarmak, yerel ve bölgesel kalkınmayı desteklemek amaçlanıyor.
Programa ilişkin detaylı bilgi kuzka.gov.tr web adresinde yer almaktadır.
 

Kaynak: bülten