Sinop’un Fethinin 810. yılı coşkuyla kutlandı Sinop’un Fethinin 810. yılı coşkuyla kutlandı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlığı ile ilgili bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulunmak üzere Sinop’a geldi. İlk olarak Sinop Valiliğini ziyaret eden Bakan Yumaklı, burada Vali Dr. Mustafa Özarslan’dan brifing aldı.

Daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, burada partililerle bir araya geldi.

AK Parti ziyaretinde ülkemizde hayata geçirilen tarım yatırımları ile ilgili konuşan Bakan Yumaklı, çiftçiler için büyük önem arz eden Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinde yapılan değişiklik hakkında bilgiler verdi. Değişiklik ile eskiden sisteme girmede zorluk çeken çok sayıda çiftçinin sisteme dahil olabilmesinin önünün açıldığını ifade eden Bakan Yumaklı, 3 milyon hektar alanda üretim yapan üreticilerin artık devletin sağladığı desteklerden yararlanabileceklerini söyledi.

Yumaklı "Eskiden sadece tapusu olanlar, kontratı olanlar Çiftçi Kayıt Sistemi'ne girebiliyordu. Onun dışında üretim yapanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kendisini kayıt yaptıramadığı için bazı desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz vardı. Biz sessiz sedasız devrimler gerçekleştiriyoruz. Buradan tüm Türkiye kamuoyuna seslenmek istiyorum; biz bu yönetmeliği değiştirdik. Şu anda Türkiye'de mülkiyet ve mirastan kaynaklı sorunlar sebebiyle kayıt yapamayan çiftçilerimizin tamamı ektiğini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak ve bu çok öyle acayip belgeler değil, bunları biz kayıt altına alacağız ve kayıt altına aldığımız andan itibaren çiftçilerimiz artık desteklerden yararlanabilecekler. Bakın bu şekilde kayıt altına alınmamış yaklaşık 3 milyon hektar alan olduğunu düşünüyoruz. Bu 3 milyon hektarda kaç tane çiftçimiz üretim yapıyorsa bu destekten faydalanabilecek.

Biri bir şey ürettiği zaman onun satışı ile alakalı eğer bir ortam yoksa onun üretimi tabiri caizse zayi oluyor. Biz istiyoruz ki üretildiğinde onu alacak olanın da hazır hale getirilecek bir ortam oluşturulsun. Dün yayınladık, buradan tekrar duyuralım. Biz sözleşmeli üretimle ilgili tüm yasal mevzuları hallettik. Bu sözleşmeler üretici veya yetiştiricilerimizle ürünü alanlar arasında yapılacak. Yani, sanayici ve kooperatif gibi taraflarla çiftçilerimiz arasında bir sözleşme söz konusu olacak. Böylece üreticiye pazar garantisi verilerek ürün arzında sürekliliği, sanayicinin de ham madde ihtiyacını kesintisiz ve istenen nitelikte temin etmesini sağlayacağız" dedi.

Editör: Vitrin Haber