Başkan Metin Gürbüz, geçtiğimiz günlerde gazetecilere yaptığı açıklamada Sinop’a 3 kanalizasyon arıtma tesisinin yapılacağını ifade etti. Başkan Gürbüz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Sinop kanalizasyon altyapı projesi hazır. Bir proje ihalesine gerek yok. Neler yapılacağı belli. Bu kapsamda biz bunun bir an önce ihaleye girmesi için, geldiğim 5 buçuk aylık zaman diliminde birçok defa ilgili bakanlıklara giderek ziyaretlerde bulundu.

Sinop’a 3 yeni arıtma tesisi geliyor

Bu sadece kanalizasyon altyapı projesi ve yağmur hatlarının kanalizasyon şebekesinden ayırarak hazırlanan proje yaklaşık 500 milyon lira civarında. Totaldeki rakam ise 1.7 milyar. Biz en azından ilk önce bir kanalizasyon altyapı projemizin bir an önce ihaleye girmesini ve akabinde de 3 tane arıtma tesisimizin ihalesinin yapılarak hizmete girmesini istiyoruz.

Sinop’ta giderek artan nüfus yoğunluğumuz var. Özellikle yaz aylarında nüfusumuzun 2-3 katı bir kalabalığa hizmet ediyoruz. Bu da bir modern kentin en önemli taleplerinden biri. Biz alıcı ortama, kanalizasyonu tek bir bölgeye toplayarak vermek istemiyoruz. Bölgede mutlaka kuzey biyolojik arıtma tesisi, güney biyolojik arıtma tesisi ve kuzey membran arıtma tesisi olmak üzere 3 tane proje ihaleye çıkarılarak, biz bu ihalenin sonucunda bu tesislere kavuşacağız. Çekilecek olan İller Bankası kredisiyle bunu Sinop Belediyesi ödeyecek.

Kaynaklar deprem bölgesine aktarıldı

En son yaptığımız bakanlıktaki temaslarda özellikle yatırımların ve kaynakların deprem bölgesine öncelik tanıdığını söylediler. Tabii ki o bölgede 6 Şubat depreminde büyük yıkımlar ve acılar yaşandı. O bölgenin imarı bizim içinde önemli. Fakat Türkiye’nin geride kalan illerinde, yerleşim yerlerinde önemli sorunlar sürdürülemez hale geldi. Diğer belediyelerin ihtiyaçlarını karşılayacak kaynakların aktarılması gerekli.

Özellikle son 2 aydır bütçe kısıtlamasına gidiyorlar. İller Bankasından gelen ödeneğimiz yaklaşık ortalama yüzde 45 civarında kesiliyordu. Özellikle Ağustos ayından itibaren ilaveten yüzde 40’lık bir kesinti daha geldi. Bu kesintiler ister istemez vatandaşımız hizmet noktasında bizim de kısıta gitmemizi zorluyor. Ama kaynak yaratmaya çalışıyoruz. Yarattığımız kaynaklarla da kentimize hizmet etmek, modern kentin altyapısını oluşturmak, daha temiz çevreyle daha konforlu kentte yaşamak istiyoruz. Yani hemşehrilerimizin yaşamını kolaylaştırmak istiyoruz. Bu kentte hepimiz yaşıyoruz. Bu kente sorumluluğumuz var.

Mantar toplayan yaşlı kadın ormanda kayboldu Mantar toplayan yaşlı kadın ormanda kayboldu

Bu görevi severek ve isteyerek yürütüyorum. Sandığa gitsin gitmesin, oy versin vermesin tüm Sinop’ta yaşayan yurttaşlarımızın belediye başkanıyım.  Göreve geldiğimiz günden beri bütün belediye personelimiz uzunca bir mesai harcayarak çalışıyorlar.

Son altyapı iyileştirmesi 30 yıl önceydi

Altyapımızda en son iyileştirmeler 30 yıl önce yapılmıştı. Bununla ilgili yeni altyapı projeleri gerçekleşmeli. Biz de 6 yıl önce 4 tane köyümüz mahalle statüsüne kavuştu. Özellikle o bölgede hem imar planları sorunları var hem altyapı sorunları var. Biz o yolları açmaya başladık. Yine o yollarda sathi kaplama çalışmalarına başladık. Türkiye ve petrolleri anonim ortaklığından hibe talebimiz oldu ve genel müdürlük bunu onayladı. Enerji bakanlığımız da bunu onayladığında yaklaşık 170 kilometrelik bir hattı hem altyapısını yapmak, hem de sıcak asfalt ve sathi kaplamasını yapma planımız var. Türkiye genelinde ilk talep eden 10 belediyeden bir tanesiyiz. Biz bu işin peşindeyiz. Her ziyaretimizde dile getiriyoruz. Çünkü Sinop bir değer.

Gelincik Mahallesi, Ordu Mahallesi, Osmaniye Mahallesi ve Korucuk Mahallesi’nde yüksek kotta olan evlerde içme suyu basınçlarında yetersizlikler var. Bazı mahallelere lokal tedbirlerle bu sorununu çözdük. Ama genel olarak çözmek için bir içme suyu projemiz var. İller bankasında sadece bir ihale yapılması gerekiyor. Biz borçlanacak ve biz ödeyeceğiz. Bunların bir an önce hayata geçmesi için sizlerin karşısında bir kez daha duyurmak istiyorum.  Biz yine, proje onay alana kadar, lokal olarak kendi aldığımız tedbirlere çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Muhabir: Merve Yerli