Palamut avcısı kaptan, açık denizden bildirdi Palamut avcısı kaptan, açık denizden bildirdi

Belediye Başkanı Metin Gürbüz, 2004 yılında görev dönüşü trafik kazasında hayatlarını kaybeden şehit itfaiye erlerinin mezarını ziyaret etti. Gürbüz, ziyaret sonrası basın mensuplarıyla bir araya gelerek sorularını yanıtladı.

Millet meydan projesiyle ilgili gelen bir soru üzerine konuşan Gürbüz, Uğur Mumcu Meydanı’ndan başlayarak, proje kapsamında üç yıldır devam eden bir çalışma olduğunu fakat eksiklerin bulunduğunu belirtti.

"TOKİ’nin eksiklerini tamamlayarak bize devretmesini bekliyoruz"

Açıklamalarını sürdüren Başkan Gürbüz; "Bunca zaman alması ister istemez yurttaşlarımızın haklı tepkisine neden oluyor. Saha, şu anda Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) ait bir saha. Daha önce meclis kararımızla, bize ait olan parselleri geçici olmak suretiyle TOKİ’ye devretmiştik. Saha, şantiye sahası olduğu için, o dönemde bazı işletmeciler orada işletme ve bazı noktalarda tesisler açmışlar. Bu bir süredir hem Valiliğin hem belediyenin hem de Sinop halkının gündeminde. Özellikle Uğur Mumcu Meydanı’ndaki ana noktada olan işletmelerde idari soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturma neticesinde bizden o bölgedeki işletmelerin bir işgalci durumda oldukları dolayısıyla yasal işlem yapılması, ruhsatlarının olup olmadığı sorgulanması ve akabinde de mühürlenmesi talep edilmişti. Biz de mevzuat gereği yapmamız gereken tebligatları yaptık. Oradaki işletmelerimizin faaliyetlerine son verdik. Burada hassas bir durum söz konusu. Biz, alanı nasıl meclis kararlarıyla TOKİ’ye devrettiysek, TOKİ’nin de eksiklerini tamamlayarak bize devretmesini bekliyoruz." dedi.

TOKİ’nin hazırladığı projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Gürbüz, proje kapsamına işletmelerin de dahil edilmesiyle ruhsatlı iş yeri çalıştırma ve işletme hakkı verilebileceğini belirtti. Gürbüz, “İşletme ruhsatı almak Sinop Belediyesi’ni ilgilendiriyor, ancak projenin planlaması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülüyor.” dedi.

"Bu konu, bizim için de yaşamsal öneme sahip"

Gürbüz, "Kronikleşen sorunun bir an önce düzeltilmesi, eşit ve adil şekilde en azından oradaki girişimcileri, esnafları mağdur etmeyecek biçimde hayata geçirilmesi bizim için de yaşamsal öneme sahip. Biz yine de alanı devretmememize rağmen bugün arnavut kaldırımı diye tabir edilen taşların, aralarındaki derzlerin zamanla kalkması, taşların yerinden çıkması noktasında kumlama çalışmaları yaptık. Yaz aylarında Park Bahçeler Müdürlüğü'müz ve İtfaiye Müdürlüğü'müz o bölgede ağaçların ve bitkilerin kurumaması için sulama çalışmaları yaptı. Sistemdeki sulama sistemi çalışmıyor ama biz yine de sulama çalışmaları ve otların kesimini yaptık. Devraldığımızda o alanı kente yakışan, kentin ihtiyaçlarını karşılayan bir sosyal alana dönüştüreceğiz. Daha planlı ve günübirlik işgallerin ortadan kalktığı modern bir kent anlayışıyla bir meydana dönüştüreceğiz." ifadesinde bulundu.

Muhabir: Merve Yerli