2019 yılından beri Erfelek Belediye Başkanı olarak görev yapan Uzun, Avrupa‘daki Sinoplularla buluşmak, tanışmak, projelerini anlatmak ve birtakım ziyaretler yapmak üzere 16 Eylül’de belediyeye ait 57 FE 001 plakalı resmi araçla yola çıkarak Almanya’ya gitti. İlk durağı Memmingen (Baden Württemberg) olan Uzun, dün Hamburg’da Sinoplu hemşehrileriyle buluştu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde rektör değişimi Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde rektör değişimi

Erfelek’te yapımı devam eden öğrenci yurdunun yapımı için destek bulmak amacıyla Avrupa’ya gittiğini belirten Mehmet Uzun “Erfelek’e bir yüksek okul yapmak her belediye başkanının hayaliydi. YÖK’ten alınan izinlerle Sinop Üniversitesi’ne bağlı olarak yapımı bitmek üzere olan Erfelek Meslek Yüksekokulu’nu yapmak bize nasip oldu. Mustafa Can adlı iş insanımız bu okulun tüm masraflarını karşıladı. Şu anda inşaatımızın yüzde 95’i bitti. Fakat yüksek okul yapılması için onay veren YÖK, öğrencilerin kalabileceği bir de erkek ve kız yurdu yapılmasını şart koştu. 70 kişilik kız yurdumuzu da Mustafa Can yaptırmayı üstlendi. Fakat en az 100 kişilik kapasitesi olması gereken öğrenci yurdumuz için de yaklaşık 500 bin Euro civarında bir paraya ihtiyacımız var. Bunun için de Avrupa’da yaşayan Erfelekliler başta olmak üzere Sinoplu veya eğitime gönül veren herkesin yardımına ihtiyacımız var. Bu eser de Avrupalı Sinoplulara ait olsun istedik. Biz de projemizi anlatmak ve böylesine hayırlı bir iş için hemşerilerimizi ziyaret ediyoruz“ dedi.

“Tüm masrafları kendi cebimden karşıladım”

Tasarruf tedbirleri kapsamında yurt dışı gezisinin tüm masraflarını kendisinin karşıladığını belirten Uzun “Tabii ki birçok ülkeden geçerken kolaylık olması için makam aracımla geldim. Eğer tasarruf tedbirleri olmasaydı belediye adına resmi olarak gelirdim. Çünkü bu yapılan öğrenci yurdunu kendim için değil, Erfelek için ve çocuklarımızın geleceği için yaptırıyoruz. Ama tasarruf tedbirleri nedeniyle tüm masrafları kendim karşılayarak Avrupa’ya geldim. Burada Sinoplularla buluşuyoruz. Çünkü belediyemizin bunu yaptıracak maddi imkânı yok. Bu eser bittiğinde Erfelek Belediyesi için kalıcı bir eser olacak. Fakat Avrupalı hemşerilerimiz misafirperverliklerini göstererek bize pek de masraf yaptırmıyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum.” dedi.

Avrupa Sinoplular Derneği (ASİDER) Hamburg yönetimi tarafından Hamburg’daki dernek ofisinde düzenlenen toplantıya katılan Başkan Mehmet Uzun “Gittiğimiz her yerde bizleri misafir eden, kapılarını açan, projelerimizi dinleyen ve yardım sözü veren tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz. Bu ziyaretimizde sadece projemizi anlatıyoruz. Yurt için kurduğumuz derneğimizin İBAN bilgilerini veriyoruz ve yardımlarını bekliyoruz.” dedi.

ASİDER Hamburg Başkanı Ecmel Yalçın da ziyaretlerinden dolayı başkana teşekkür ederek yurt projesini dinledikten sonra, ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. ASİDER ailesinden Ercan Altıntaş (Kiel), Tamer Sert (Delmenhorst), Erdal Altuntaş ve Necdet Kökyıldırım da projeye destek için başkana destek sözü verdi.

Toplantının sonunda karşılıklı hediyeleşme yapılarak Erfelek belediyesinin yayın organı ve ASİDER bültenleri de karşılıklı paylaşıldı. Başkan daha sonra Hamburg Belediyesi ile kısa bir şehir turu yaptıktan sonra Hamburg’dan ayrılarak Hannover’e geçerek Erfelekli Arabacı ailesinin düğününe katıldı. Daha sonra Berlin, Fransa ve Avusturya’daki Sinopluları ziyaret edecek olan Uzun, Viyana’daki son ziyaretinden sonra resmi arabasıyla yurda dönecek.

Hamburg sokaklarında 57 plakalı makam aracını gören başta Sinoplular olmak üzere tüm Türkler şaşkınlıklarını dile getirerek başkan ve arabasıyla bol bol resim çektirdi.

Öğrenci yurdu yapımı için yardım etmek istenlerin aşağıdaki IBAN numaraları aracılığıyla destek olabileceği ifade edildi:

Erfelek Meslek Yüksekokulu Yaptırma, Geliştirme ve Eğitim Derneği

EUR TR50 0001 0006 3197 4868 1850 04

USD TR77 0001 0006 3197 4868 1850 03

TL     TR34 0001 0006 3197 4868 1850 01

Muhabir: Merve Yerli