Ortak basın açıklamasını okuyan Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Dr. Beyatlı Ercan, Resmi Gazete’de Ekim ayında yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştireceğini belirterek Kasım ayının ilk haftasında üç günlük iş bırakma eyleminde bulunduklarını söyledi.
Taleplerinin yerine getirilmediği ve çözüme yönelik kararlar alınmadığı takdirde alanda örgütlü “sağlık emek-meslek örgütleri” ile birlikte 2-3-4-5-6 Aralık 2024 tarihlerinde 5 günlük iş bırakma kararını da kamuoyuna duyurduklarını belirten Beyatlı Ercan, “Bizler 1. basamakta her gün emek veren hekimler, ebeler, hemşireler ve onların örgütleri olarak halkın sağlık hakkına erişimini engelleyen, hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden ve sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran bu yönetmeliğin geri çekilmesini beklerken, meclisimize gelen yeni yasa taslağı ile aile hekimliklerinde mesai sonrası ücretli olarak geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları getirilmekte ve yine aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporlar ücretli hale getirilmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı “parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın” diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. “Olmaz” demeyin daha kanun meclisten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edildi.” diye konuştu.
“BUNU KABUL ETMİYORUZ, ETMEYECEĞİZ”
Açıklamalarını sürdüren Ercan, şunları kaydetti:
“Sağlık Bakanlığı, sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz.
Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz. Sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz.”
“5 TALEBİMİZİN YERİNE GETİRİLMESİ YETERLİDİR”
Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için beş maddelik taleplerinin olduğunu dile getiren Ercan, “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi ve Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe ve hemşirelere ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.” dedi.
“YASA TASLAĞININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Ercan, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptal olmasını ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istediklerini belirtti.
Ardından ASEF İl Temsilcisi Aslı Ak Kocadağ, yaptığı açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin, sağlığın herkes için eşit olmaktan çıkarılıp piyasalaştırdığını söyledi.
Kocadağ, “Bir hastamız Sağlıklı olduğundan 6 ay müracaat etmez ise bizim maaşınızdan para kesmektedir. Bu yönetmelik ile deneyimleneceklerin bedelini, ne insanımıza, ne de bize ödetmeyiniz. Bizler emekliliğe yansıyan tek kalem maaş ve amacına uygun teşvikleri, bizim alın terimiz üzerinden verin. Katsayılarımızı düzenleyin. Yoksa eziyet yönetmeliği, aile sağlığı merkezlerinde görevli binlerce ebe, hemşire, sağlık memurunu ivedilikle istifaya zorlamaktadır.” şeklinde konuştu.