Dün akşam saat 17.30’da Sinop İtfaiye Caddesi’nde bir araya gelen CHP Sinop Kadın Kolları üyeleri ve partililer, Narin ve diğer mağdur çocukların sesi olmak için Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Daha sonra Uğur Mumcu Meydanı’ndaki CHP Sinop İl Başkanlığı binasında basın açıklaması yapıldı.

CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Esin Tümer tarafından yapılan basın açıklamasına destek için Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, CHP Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, Merkez İlçe Başkanı Samet Bayrak, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte konuşan CHP Sinop İl Başkanı Aykut Cem Yalçınkaya, “Çocuklarımızı koruyamıyoruz. Çözümü ve sorunların giderilmesi noktasındaki arayışları yanlış yerde arıyoruz. Burada sorun, temelde eğitimsizlikte, cehalette, sağlıksız toplum yaşantımızda. Eğitimi güçlendirip bilinçli aile yapısına kavuşmak zorundayız. Çocuklarımızın başlarına olumsuz bir şey geldiğinde kendilerini ifade edebilecek güveni vermeliyiz.” dedi.

CHP Sinop Kadın Kolları Başkanı Esin Tümer, “Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi Sinop İl Kadın Kolları örgütü olarak, tüm örgütümüzle, üyelerimizle, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle, duyarlı tüm Sinop’lu vatandaşlarımızla, bugün burada 22 yılın gün gün bizi sürüklediği, yüreğimize, vicdanımıza ağır gelen, kabul edemediğimiz bir vahşet için toplandık. Narin’imizi vahşi bir cinayet sonucu kaybettik. Narin için günlerce ağlayan, mezarına notlar bırakan, onu tanımasa da yüreğinde hisseden ve yaşatan, günlerdir her cümlesinin ya başı ya sonu NARİN olan 7’den 70’e tüm kız çocuklarının ve kadınların başı sağ olsun.” ifadelerinde bulundu.

Son 2,5 yılda toplam 3364 çocuğun önlenebilir sebeplerle hayatını kaybettiğine vurgu yapan Tümer, “Adalet Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında çocuk istismarı suçundan açılan dava sayısı 31 bin 216’dır. Türkiye İstatistik Kurumu, 2008-2016 yılları arasında 104 bin 531 çocuğun kaybolduğunu açıkladı. Sonrasına dair, son 8 yıldır kaybolan çocuklara dair veri paylaşılmıyor. Görüldüğü üzere Türkiye’de kayıp çocukların sayısı sır gibi saklanıyor. Sadece 2023 yılında çocuk istismarı nedeniyle yargıya geçen dosya sayısı 66 bin.” dedi.

“Narin tek örnek değil ama son olsun diye mücadelemiz…”

Konuşmasını sürdüren Esin Tümer, Narin’in tek örnek olmadığını ama son olması için mücadele ettiklerini belirtti.

Tümer, “Narin kızımızın hayattan vahşice koparılışının sebebine ve suçlularına henüz ulaşılamamışken Tekirdağ’dan gelen haberle sarsıldık. Sıla bebeğin öz annesinden şiddet görmesi, üvey babası ve komşu çocuklarının istismarı sonucunda hastanede entübe halde olması hepimizi kahretti. 2 yaşında, sadece 2! Türkiye’de çocuk cinayetleri ve istismarları, kadın cinayetlerinde olduğu gibi politiktir. Aileyi ve cinsiyetçi tahakkümü kutsayarak kadınların ve çocukların kurban edildiği bu sistem, bu şiddetin, bu cinayetlerin asıl nedenidir. İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı kanunu hedef alan, bu zulmü reva gören zihniyetle mücadelemiz sonuna kadar sürecektir. Buradan sesleniyoruz: İktidara geldiğimizde ilk işimiz, İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar yürürlüğe sokmak ve 6284’ü gerektiği gibi uygulamak olacaktır.

Uğur Davas'ın mutlu günü Uğur Davas'ın mutlu günü

Çocuklarımızı hayattan koparan, katleden bu karanlık ve vahşi zihniyetteki faillerin bulunması, olayların ardındaki tüm gerçeklerin açığa çıkarılması ve faillerin en ağır cezaları alması için titizlikle ve sağduyu ile dava dosyalarını Kadın Kolları Genel Başkanımız Sayın Asu Kaya önderliğinde takip edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” diye konuştu.

Muhabir: Merve Yerli