Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Sinop Tarih Araştırmaları Derneği işbirliğiyle Sinop’a davet edilen Gedük, Sinop Kültür Merkezi'nde “Karadeniz’in Sualtı Kültürel Mirasını Müzelere Kazandırmak” konulu sunum yaptı. Konferansa; Kültür Turizm İl Müdürü Fatih Güzel, Müze Müdürü Mehmet Çöndür, Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu, İl Genel Meclis Üyesi Ömer Özmutlu, Sinop Üniversitesi Su Altı Arkeolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cenk Demir, Sinop Tarih Araştırmaları Derneği Başkanı Hasan Onur, Sinop Alan Yönetimi Başkanı Hülya Andaç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta, Karadeniz’in sualtı mirası enine boyuna konuşuldu. Ayrıca sualtı mirasının müzelere kazandırılmasının kente katkıları katılımcılara aktarıldı. Gedük konuşmasında, Sinop’ta her türlü müze planlaması için herhangi bir çalışmanın proje olarak sunulması durumunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ellerinden gelen desteği vereceklerinin altını çizdi. Gedük'ün bu desteği katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı.

"SU ALTI BATIKLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPAN COĞRAFYADAYIZ"

Gedük burada yaptığı konuşmada; “Karadeniz’de yaptığımız sualtı araştırmalarında birçok yerleşim yerine rastladık. Karadeniz’de birçok batığa rastladık. Çeşitli dönemleri tarihlenen batık kalıntıları tespit ettik. Teknik koşullar çerçevesinde buradan bu batığı çıkartmak oldukça zor. Kültürel miras olarak oldukça zenginiz. Zengin bir müze ülkesiyiz. İstanbul, Çanakkale, Mersin ve İskenderun da deniz müzelerimiz mevcut. Dünya da sualtı müzelerine baktığımız da Bodrum Sualtı Müzesi en zenginleri içerisinde. Ülkemiz bu anlamda sualtı batıklarına ev sahipliği yapan bir coğrafyadayız.”

"AMPHORALAR BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİNİZ"

Karadeniz’in ciddi anlamda batık potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Gedük; “Amphoralar bakımından oldukça zenginiz. Pandemi dönemimde sualtı araştırması kapsamında 60’ın üzerinde dalış yaptık. Birçok gemi batığına ve amphoraya rastladık. 2020-2021 yılları arasında yaptığımız yüzey araştırmalarında kazı yapması gerektiğini düşündük. Daha önce sualtında bu denli bir kazı yapılmamıştı. Küçük bir bot yardımıyla geliştirdiğimiz sistemle dalış yaparak sualtı kazısını gerçekleştirdik. Ülkemizin Karadeniz kıyılarında gerçekleştirilen ilk bilimsel sualtı kazısını tamamlamış olduk. Çalışmalarımız kıyıya oldukça yakındı. Küçük verilerden büyük veriler elde ettik. Ticari amphoralar açısından ciddi tespitler yaptık.”

”PROJEMİZ İLK ÜÇE GİRDİ”

Yaptıkları çalışmaları bilimsel olarak yayınladıklarını kaydeden Gedük; “Kültür varlığı açısından birçok parça bulduk. Cumhuriyet’in 100. Yılında bir sergi planladık. Çıkan amphoraları cam vitrinler içerisinde sergiledik. Bir takım eserlerin hikayelerini oluşturduk. Özellikle çocukların ilgisini çeken bölümler oluşturduk. Çeşitli animasyonlarla sergimizi destekleyerek birçok kişinin dikkatini çektik. Bu tür çalışmaları bundan sonraki süreçlerde de sık sık göreceksiniz. Kazıyı ve sergiyi yaptıktan sonra burayı turizme kazandırmak üzere yola çıktık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile Karadeniz’in Kerpe İlçesinde çalıştık. Yapılan araştırmalarda sualtı arkeopark yapılabileceğine dair raporu alarak, proje hazırlamaya başladık. Aldığımız destek ile çalışmalara başladık. Yaptığımız proje 50 proje içerisinde ilk üçe girdi. Kerpe İlçemize sualtı arkeoparkı kazandırmış olduk.” İfadelerine yer verdi. 

Konferans sonunda Sinop Tarih ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Hasan Onur tarafından, Daire Başkanı Serkan Gedük'e hediye takdimi yapıldı.

Balon uçuşlarında rekor Balon uçuşlarında rekor

Kaynak: Haber Merkezi