Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmalar sonrasında, 2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambaklarını koparanlara ise 244 bin 315 TL cezai işlem uygulanıyor.

Sinop’ta sağanak yağış etkili oldu Sinop’ta sağanak yağış etkili oldu

Hobi olarak çiçeklerle uğraşan emekli Ayşe Elmacı, “Kum zambakları dünyada olduğu gibi Sinop’ta da koruma altına alınmıştır. Zarar verene cezai uygulaması vardır. Bu yeterli midir?  Bence hayır. Hiçbir önlemi yok. Sahil tatilcilerle doluyor çiçek açma zamanı ayakaltında çiğneniyor. Kışın fırtınada kökünden sökülüp dalgalara katılıyor.” şeklinde konuştu.

Elmacı, Kum zambaklarının Türkiye'de Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz Sahil kumsallarında yetiştiğini belirterek Sinop için ayrı bir değer olduğunu vurguladı. Elmacı, “Kum zambakları doğada sadece deniz kıyısı kumsallarında ve denize çok yakın arazilerde yaşarlar. Fakat kumdan ve deniz suyundan beslenmez. Kökleri 2 metreye yakın uzunlukta yer altına uzanır. Çiçekleri güzel kokuludur. En çok geceleri koku salar. Sinop’ta yeterince korunduğuna inanmıyorum. Bence dalgalara, fırtınaya ve insanların çiğnemelerine karşı önlemler alınmadan, koparana cezai yaptırımın hiç bir önemi yok.” dedi.

Elmacı son olarak Sinop’ta yaşayanların kum zambakları için bir şeyler yapmalarını umut etti.

Muhabir: Merve Yerli