Vitrin Haber’e açıklamada bulunan Sinop Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi Müdürü Erol Akarslan, Dr. Rıza Nur’un Sinop ve tüm dünya için bir değer taşıdığına vurgu yaparak eserlerinin Sinop İl Halk Kütüphanesi’nde korunduğunu söyledi. 

Kütüphanenin köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Erol Akarslan; “Rıza Nur Bey Mısır’da sürgündeyken Türkiye ve Türklük hakkında çıkan kitapları toplamak suretiyle 1924 yılında resmi erkânın da katılımıyla kütüphanemiz hizmet vermeye başlamış. Cumhuriyet kadar eski ve köklü bir geçmişe sahip” ifadelerinde bulundu.

“KÜTÜPHANEMİZDE RIZA NUR BEY’İN ŞAHSİ EŞYALARI VAR”

AK Parti Sinop’ta Yeni Dönem: Nazım Maviş’ten Net Mesaj! AK Parti Sinop’ta Yeni Dönem: Nazım Maviş’ten Net Mesaj!

Kütüphanede Dr. Rıza Nur’un masası, sandalyesi gibi şahsi eşyaları ve kendi eserlerinin de olduğunu aktaran Akarslan; “Kendisi üroloji doktoru olduğu için fenni sünnet üzerine kitap yazmış. Türk tarihi üzerine de kitapları var. Ayrıca Fransa’da olduğu dönemlerde Fransızcası da çok iyi olduğu için Fransızca tiyatro, drama gibi oyunlardan da çeviri yapmak suretiyle bunları da koleksiyonuna katmış. Ayrıca Rıza Nur Bey, Atatürk’ün üroloji doktorluğunu yapmıştır” dedi.

“RIZA NUR BEY HEM SİNOP HEM DE TÜRK TARİHİ AÇISINDAN BİR DEĞERDİR”

Dr. Rıza Nur’un Fransa’da bakteriyoloji üzerine eğitim aldığını belirten Erol Akarslan; “Rıza Nur Bey hem Sinop hem Türk tarihi açısından bir değerdir. Dr. Rıza Nur hayatı ve kişiliğiyle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi’nden yüksek lisans tez çalışması yapılmıştır. Aynı zamanda yine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Anabilim Dalı bitirme tezi olarak Dr. Rıza Nur’un hayatı konu olmuştur. Bu nedenle Sinop ve Türkiye için bir değer” ifadelerinde bulundu.

Akarslan; “Hayat ve Hatıratım’ın 1. cildinde kendisini, çocukluğunu, eğitim hayatını anlatırken şöyle bir cümle kurmuş; ‘Eğer bir evim olursa kütüphane olarak vakfedeceğim’ Burayı almış ve bir müddet konak olarak kullanmış. Daha sonra da kütüphane olarak vakfetmiş. Kendisini yâd ediyoruz. Böyle güzel bir hizmete vesile olduğu için sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.

Lozan’a katılan heyet içerisinde de yer alan Dr. Rıza Nur, 1942 yılında vefat etmiştir. Mezarı ise İstanbul’dadır.

“EN BÜYÜK HAYALİM RIZA NUR ESERLERİNİ DİJİTALE AKTARMAK”

En büyük hayalinin Dr. Rıza Nur’un eserlerini dijitale aktarmak olduğunu söyleyen Sinop Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi Müdürü Erol Akarslan; “Belki burada bir hazine var. Bunun raflarda kapalı kalmasını istemiyorum. Bunu Türkiye’nin, dünyanın hizmetine sunalım istiyorum. En büyük hayalim. Yapacağıma inanıyorum. Her şey bir hayalle başlarmış. Umarım bu hayali gerçekleştirerek Sinop’a ve tüm dünyaya güzel bir kültür hizmeti yapmış oluruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Furkan Alperen Demir