Sinop’ta sağanak ardından rögarlar taştı Sinop’ta sağanak ardından rögarlar taştı

Yayımlanan raporda, Haziran 2024 itibarıyla DSÖ'ye bildirilen 26 ülkeden toplam 934 yeni laboratuvar onaylı Maymun çiçeği virüsü vakası ve 4 ölüm vakası bildirili. Bu rakamlarla beraber uzmanlar maymun çiçeği virüsünün dünya genelinde yayılabileceğini ileri sürdü. 

Fare, sincap gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşan bu virüs; vücut döküntülerine karşı yapılan yaklaşım, bu döküntülerin bulaştığı kıyafet veya her türlü yüzey  ve enfekte bireylerin vücut sıvılarına temas yoluyla bulaşabiliyor. 

Temaslı bireyde 5 ila 21 gün arasında virüs semptomları belirgin hale geliyor. Maymun çiçeği virüsü; yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor. 

Dünya Sağlık Örgütü' nün yayımladığı rapora göre maymun çiçeği vakalarının görüldüğü bölgeler şu şekilde;
Afrika Bölgesi: 567 vaka
Amerika Bölgesi: 175 vaka
Avrupa Bölgesi: 100 vaka
Batı Pasifik Bölgesi: 81 vaka
Güneydoğu Asya Bölgesi: 11 vaka
 

Türkiye'de durum ne?
Resmi kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla maymun çiçeği vakası tespit edilmedi. Sağlık Bakanlığı'nın aldığı önlemler ve virüslere karşı ön araştırma sık sık yapılıyor. 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı olan DMM (Dezenformasyonla Mücadele Merkezi)' den yapılan açıklamalarda maymun çiçeği için uluslararası acil durum ilan edildiği ancak Türkiye'de herhangi bir vaka tespiti olmadığı açıklandı. 
 

Kaynak: Haber Merkezi