2022 yılı itibariyle ticari işlemlerini kayıt altına almak ve belgelemek için e-fatura düzenleyen şirket ve mükelleflere ürünlerinin sevkiyatına dair e-irsaliye düzenlemeleri zorunlu kılınmıştır. Peki e-irsaliye nasıl düzenlenir? E-irsaliyenin avantajları nelerdir? E-irsaliyeyi kimler kesmelidir? E-irsaliye hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara gelin, birlikte bakalım.
E-İrsaliye Nedir?
E-irsaliye geleneksel olarak düzenlenen sevk irsaliyesi ile aynı hukuki niteliklere sahip bir elektronik belgedir. Dijitalleşme ve inovasyonun getirdiği yeniliklerle geleneksel yöntemlerin yerini elektronik ortamda belge düzenleme, saklama gibi işlemlerin almasıyla yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir. E-irsaliye; satılan ya da satılmış mallar için e-fatura kesildikten sonra söz konusu ürünün nakliyesine dair detaylar ve bilgilerin kayıt altına alındığı elektronik ortamda düzenlenen bir belgedir. Söz konusu irsaliye, malın satış işleminden sonra kesilir. E-fatura kesim işleminden sonra ürünün sevkiyatına dair malın cinsi, kime ait olduğu, nakliye işleminin nasıl ve nereye yapılacağı gibi bilgileri içerir. Ancak e-ticarette, e-fatura ya da makbuz yerine kullanılması mümkün değildir.
E-İrsaliyeyi Kimler İçin Gerekli?
Gelir İdaresi Başkanlığı 2022 yılı itibariyle e-irsaliyeyi düzenlemeyi yıllık satış hasılatı 10 milyon TL üzerinde olan mükellef, şirket ve işletmeler için zorunlu tutmuştur. Bu husus kapsamında e-irsaliye düzenlemek şu mükellefler için zorunludur:
● Şeker üretimi gerçekleştiren işletmeler
● EPDK lisansına sahip özel tüketim vergisi mükellefleri
● Maden Kanunu kapsamında işletme sertifikası ya da ruhsatına sahip işletmeler
● Özel Tüketim Vergisi listesine dahil olan mal ya da ürünlerin ticaretini gerçekleştiren mükellefler
E-İrsaliye Nasıl Kesilir?
Bir ürüne ait e-irsaliye satış işleminden hemen sonra nakliye işleminden önce kesilmelidir. E-irsaliyenin kesilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalına işletmenin kayıtlı olması gereklidir. E-irsaliye GİB portalı üzerinden düzenlenerek kesilir ve kayıt altına alınır. Böylece işletmelerin ticarete söz konusu ürün ve mallarına dair işlemler elektronik ortamda kayıt altına alınır.
E-irsaliyeyi GİB portalı üzerinden kendiniz düzenleyebileceğiniz gibi özel entegratörleriniz aracılığıyla da kesebilirsiniz. Özel entegratörlere başvurmanız halinde sizin uğraşmanıza gerek kalmaksızın e-irsaliye işlemleriniz kolaylıkla gerçekleştirilebilir. İlgili sistemden e-irsaliye düzenlemelerini takip edebilirsiniz.
E-İrsaliye Kesmek İçin Gerekli Belgeler
E-irsaliye kesmek için GİB portalı üzerinden birtakım bilgilerin belgeye eklenmesi gereklidir. Buna göre e-irsaliye kesmek için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:
● E-irsaliyeyi düzenleyen mükellefe ait vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, ticaret unvanı, ikametgah adresi, işletme sahibine ait kimlik bilgileri
● E-irsaliyeyi alacak işletme ya da bireylerin bilgileri, teslimat adresi, alıcı işletme ise vergi dairesi ve vergi kimlik numarası
● E-irsaliyenin belge numarası, düzenlenme tarihi
● Sevkiyata söz konusu ürünün cinsi, ağırlığı, miktarı
● Sevkiyatın tarihi, zamanı, taşımayı yapacak şirketin lojistik bilgileri
● GİB tarafından belge için oluşturulan karekod
● Ürün sevkiyatını gerçekleştiren araca ait plaka, işlemi gerçekleştiren şoförün kimlik bilgileri, lojistik firması verileri
E-İrsaliye İptal Edilir Mi?
E-irsaliyenin iptali sevkiyat gerçekleşmişse yapılamaz. Ancak sevkiyat gerçekleşmemişse e-irsaliye iptali alıcı tarafından GİB sistemi üzerinden reddedilerek ve hatalı sevkiyat olduğu belirtilerek yapılabilir.
E-İrsaliye Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
E-irsaliye kullanmanın birçok avantajı vardır. Bu bağlamda e-irsaliyenin işletmelere sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
● Kâğıt israfını önleyerek çevre dostu uygulamaların benimsenmesini kolaylaştırır.
● Belgenin düzenlenmesini hızlandırır, zaman tasarrufu sağlar.
● Yazılı belgeler için gerekli kırtasiye masraflarını ortadan kaldırır.
● Ürün sevkiyatında yapılabilecek hataları aza indirir.
● Elektronik ortamda evrakların saklanması, depolanmasını sağlar.
● Ürün sevkiyatında işletmelerin kabul, red işlemlerini hızlı bir şekilde yapmasına imkan tanır.
Elektronik belgelerinizi Orka Bilgisayar desteği ile kolaylıkla düzenleyerek zamandan tasarruf edebilir; işlemlerinizi kolay, hızlı ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Advertorial