Gediz Nehri’nin Manisa’nın Turgutlu ilçesinden geçen bölümünde yaşanan toplu balık ölümlerinin nedeni, kuraklık nedeniyle oksijen seviyesinin düşmesi olarak belirlendi. Daha önce de bazı gruplar tarafından hedef gösterilerek asılsız suçlamalarla karşı karşıya kalan bölgedeki biyogaz tesisinden nehre atık su veya tarım arazilerinden sıvı gübre akışı tespit edilmedi.

Gediz Nehri’nin Manisa’nın Turgutlu ilçesinden geçen bölümünde yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları incelemelerin ardından bölgedeki ölü balık ve nehir suyundan numuneler aldı. Ekiplerin ilk incelemesinde yağış yetersizliği nedeniyle akış düzeni bozulan nehirdeki oksijen seviyesinin azaldığı, bunun balık ölümleri ve kötü kokuya neden olduğu belirlendi. Daha önce de bazı gruplar tarafından hedef gösterilerek asılsız suçlamalarla karşı karşıya kalan bölgedeki biyogaz tesisinden nehre atık su veya tarım arazilerinden sıvı gübre akışı tespit edilmedi.

Elazığ’da ’Afet sonrası iyileştirme çalışmaları’ toplantısı Elazığ’da ’Afet sonrası iyileştirme çalışmaları’ toplantısı

“Yağış rejiminin bozulması balık ölümlerine neden oldu”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada; "İlimiz, Turgutlu ilçesi Sinirli Mah. mevkiinde bulunan Gediz Nehrine, bölgede bulunan Biyogaz tesisinden atık su deşarjı olduğu ve buna bağlı olarak nehirde balık ölümlerinin gerçekleştiğine dair sosyal medyada çıkan haberler üzerine İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca 26 Eylül 2024 tarihinde saat 14:45 de yerinde denetim gerçekleştirilmiştir. Nehir üzerinde bulunan köprü ayaklarında ağaçlardan kopan parçaların ve büyük taşların doğal bir set oluşturarak nehrin akış rejimini bozduğu, suyun durgunlaştığı ve balık ölümlerine neden olduğu, balık ölümü nedeni ile koku oluştuğu, Nehir kenarında bulunan tarlalara sıvı gübre döküldüğü ancak bu tarlalardan nehre herhangi bir sıvı gübre akışının olmadığı, ayrıca Nehre biyogaz tesisinden kaynaklı herhangi bir atık su deşarjının olmadığı tespit edilmiştir. Balık ölümü gerçekleşen nehirden Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından analiz yapılmak üzere su numunesi alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

“Doğayı koruyup, katma değer oluşturuyoruz”

Biyogaz tesisinden yapılan açıklamada ise atıkların toplanmasından geri dönüşümüne kadar olan tüm sürecin son teknolojik sistemlerle takip edildiği belirtildi. Biyogazın tüm dünyada artan bir değer olduğuna vurgu yapılan açıklamada; "Manisa’nın büyükbaş ve küçükbaş atıklarını toplayarak, bu atıkları fermantasyon sürecinden geçirip hem atmosferi ve doğamızı koruyor hem şehrimize elektrik sağlıyor hem de organik sıvı gübremizle toprağın mineral değerini arttırıyoruz. Ancak, biyogazın temiz enerjisini bilmeden, dünyadaki değerini kavramadan, her olayda tesisimizi suçlu gösterme çabalarına bir anlam veremiyoruz. Turgutlu’nun havasına, suyuna, toprağına ve işgücüne değer katan tesisimizin kapıları yetkililere ve vatandaşlarımıza açık. Herkesi tesisimizi görmeye, biyogazın nasıl çalıştığını ve faydalarını anlamaya davet ediyoruz" denildi.

Kaynak: iha