Yaz aylarının başlamasıyla birlikte nüfus yoğunluğu artan Gerze’de aşırı sıcaklar ve yağmursuz geçen günler beraberinde su sıkıntısını da getirdi. Gerze Belediye Başkanlığı ilçede yaşanan su sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla ilçede 2 ayrı noktada sondaj çalışması gerçekleştirdi. Sondaj bölgelerinde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, ilk açılan sondajdan gelen suyun gerekli tahlillerinin yapıldığını ve tamamen sağlık olduğunu belirtti.

İkinci sondajdan da su çıktığını belirten Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, bu sondajdan çıkan suyun da gerekli tahlillerin yapılması ardından şebekeye verileceğini ve ilçenin su sıkıntısına büyük oranda çözüm bulunacağını söyledi. Belovacıklı; “Değerli Gerzeliler, su konusunda çok mağdur olduğunuzu biliyoruz. Maalesef yurdumuzda şuanda çok büyük bir kuraklık yaşanıyor. Kırk yıldır yaşanmayan kuraklık bu yıl yaşanıyor. Biliyorsunuz kışın sularımızı besleyen kar yağışı olmadı. Bunun peşine yaklaşık 4 aydır düzenli bir yağmur yağışı olmadı. Şuanda sarımsak çayı havzasından aldığımız su maalesef dibe vurdu. Yani tamamen bitti desek yeridir. Biz de bu soruna acil olarak bir çözüm bulmak için yeni sondajlara başvurduk. Şu anda geçen hafta açtığımız sondajımızın başındayız. Sondajımız verimli bir şekilde çalışıyor ve saniye 25 litre su vererek depomuza ulaşıyor. Bugün ikinci bir sondajımızı açacağız. O sondajımızda da suyumuz çıktı ve şuanda temizleme çalışmaları yapılıyor. Daha sonra suyumuzun tahlilini yapıp şebekeye vereceğiz. İlk sondajımızın suyu tamamen sağlıklı ve bununla ilgili raporlarımız da mevcut. Vatandaşlarımız çok sıkıntı çekiyorlar biliyoruz. Ama inanın bizler daha fazla sıkıntıdayız. Arkadaşlarımız gece gündüz demeden canla başla çalışıyorlar. Gerze’mize içme suyunu götürmenin mücadelesini veriyor. Sarımsak çayında bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle geçen sene insanlarımızın yüzdüğü yerlerde şimdi ölü balıklar var. Sarımsak çayı içerisindeki o büyük göller tamamen kurudu. Tam bir kuraklık yaşıyoruz. Ama bu kuraklığın da zaman içerisinde geçeceğini ümit ediyoruz” dedi.

GEREKSİZ SU KULLANIMINDAN KAÇINALIM

İlçede yaşayan vatandaşlardan gereksiz su kullanımından kaçınmalarını isteyen Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, aciliyet arz etmeyen durumlar için su kullanılmasının, yürütülen çalışmaları ve su verimini olumsuz etkilediğini söyledi. Belovacıklı; “Gerzeli vatandaşlarımızdan aşırı derecede bahçe sulamalarını rica ediyoruz. Bu bahçe sulamaları bizim çalışmalarımızı etkiliyor, su verimini düşürüyor. Bununla birlikte araba yıkamaları, halı yıkamaları ve yolların sulanması gibi aciliyet arz etmeyen durumlardan kaçınılmasını rica ediyoruz. İnsanlarımız içme suyuna muhtaçken bu tip şeylere girmek bizi çok etkiliyor. Biz her şeye rağmen ilçemize güzel ve kaliteli içme suyunu getirmenin mücadelesini veriyoruz. Açtığımız sondajlarımızdan gelen suyu da şebekemize verdiğimizde ilçemizin biraz daha rahatlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

YAKLAŞIK 2 BUÇUK AY İÇİNDE ERFELEK BARAJINDAN SU GELMEYE BAŞLAYACAK

Kendi dönemleri içerisinde 2018 yılında ihale ettikleri Erfelek barajında gelecek olan suyun 2019 yılında kendilerinden sonra gelen yönetim tarafından bırakıldığını ve 5 yıl boyunca bu konuyla hiç ilgilenmediklerini ifade eden Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, şimdi bu konuyu da hızlandırdıklarını ve yaptıkları girişimler neticesinde yaklaşık 2 buçuk ay içerisinde ilçeye Erfelek’ten arıtılmış içme suyu gelmeye başlayacağını söyledi. Belovacıklı; “2018 yılında ihale ettiğimiz Erfelek barajından gelecek olan arıtılmış su 2019 yılında bırakılmış ve 5 yıl boyunca bununla ilgili hiçbir çalışma yapılmamış. Şimdi bunu hızlandırdık, ödeneklerini çıkarttırdık. Sağ olsun devletimiz de bunu hızlandırdı. İçme suyumuza biran önce kavuşabilmemiz için müteahhit arkadaşlar canla başla çalışıyor. İnşallah yaklaşık 2 buçuk ay içerisinde bu suyumuz da geldiğinde Gerze’mizde bir daha su sorunu yaşamayacağız” dedi.

Kaynak: Vitrin Haber Gazetesi