Sakarya Caddesi’nde pazar dönüşü dinlenmek için banka oturan E.D, fenalaşarak arkadaşının kucağına yığıldı. Oradan geçen ve ilk yardım bilgisi bulunan vatandaş,  yaşananları anlattı.  

Sözlerine insanların duyarsızlığından bahsederek başlayan vatandaş, o an esnafın hastayı bir eliyle düşmesin diye tutarken bir eliyle de ambulansı aramaya çalıştığını söyledi. Durumu gördüğü anda yardımcı olmak için ambulansı kendisinin aradığını belirtti.

Ardından sözlerini şöyle sürdürdü:

Sinop'un 100 yıllık mirası için tarihi belge yayımlandı Sinop'un 100 yıllık mirası için tarihi belge yayımlandı

“Hasta komadaydı. Bilinç ve şuuru kapalı olduğundan tepki vermiyordu. İlk önce hastayı caddede bulunan banka yatırıp ayaklarını hafif kaldırdık. Daha sonra esnaf, kalp masajı yapmaya başladı. Nefes alamıyordu çünkü dili boğazına gelmişti. Hemen koma pozisyonuna alarak ağzını açtım. Nefes almasını sağladım. Tekrardan dilini ısırdı. Ağzını açmak için bir şey istedim. Kaşık yardımıyla ağzını açıp diline bastırdım. Nefes almaya başladı. Bir süre o pozisyonda kaldı. Daha sonra yoldan geçen ve duyarlı iki kadın hemşire, hastayı kontrol edip kalp masajı yapmaya başladı. Sonra ambulans geldi.”

İlk yardım konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz”

Kendisinin iş sağlığı eğitimi bulunduğunu belirten vatandaş, şunları kaydetti:

Bizim toplumumuzun ilk yardım konusunda eğitim alması zorunlu hale getirilmeli. İlk yardım konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz. Kendim de dahil olmak üzere ilk yardım eğitimi bizim ülkemizde kesinlikle şart. Özellikle Covid döneminden sonra artan kalp krizlerinden sonra temel ilk yardım kursları artırılmalı. Çaresiz kalıp beklemektense küçük bir müdahale ile hayata tutunmasına yardımcı olabiliriz.”

Muhabir: Ümit Can Gökçen