Hisseli tapuda imar barışı, son dönemde Gayrimenkul Hukuku’nun en önemli konuları arasında yer alıyor. Çünkü imar sorunu olan, imar mevzuatlarına aykırı olarak inşa edilen ya da ruhsatı olmayan yapıların affedilmesini sağlayan imar barışı veya diğer adıyla imar affı, inşaat sektörünün bir hayli dikkat çeken konusu. Yeni bir kanun olmasına ek olarak imar barışı sürecinde ek sorunların ortaya çıkması, hisseli tapuların bu sorunları daha da derinleştirmesi sebebi ile pek çok hukuki başvurunun yapılması gerekiyor. İşte bu noktada İstanbul gayrimenkul avukatı olarak hizmet sunan Temizer Hukuk Bürosu, deneyimli kadrosu ile size ihtiyaç duyduğunuz hukuki desteği sağlayacaktır.

Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak adımlar Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak adımlar

İmar Barışı Nedir?

İmar Kanunu kapsamında ele alınan imar barışı ya da imar affı, geçici bir madde ile yürürlüğe konulmuştur. Ruhsatı olmayan veya imar mevzuatlarına aykırı olarak yapılan yapıların ruhsat alması için yürürlüğe konulan bu madde, yıkım kararlarını iptal etme ve verilen idari para cezalarını kaldırma noktasında da uygulanmaktadır. Ancak geçici bir madde ile yürürlüğe konulması, ayrı bir kanun çıkarılmaması ve içerisinde pek çok belirsiz konuyu barındırması sebebi ile hukuki anlaşmazlıkları ortaya çıkarmaktadır.

Hisseli Tapu Nedir?

Bir çeşit tapu olan hisseli tapu; taşınmaz malların üzerinde kimlerin hak sahibi olduğunu ve hak sahibi olan kişi sayısını göstermektedir. İki farklı türü bulunabilir. Bunlardan ilkinde hissedarların belirli payları bulunmakta ve taşınmaz parçalara bölünmüş halde yer almaktadır. Buna paylı mülkiyet adı verilir. Ancak bunun dışında elbirliği mülkiyeti de bulunmaktadır. Buna göre ise hissedarlar taşınmazda hak sahibidir ancak paylı değildir. Hisseler paylara ayrılmış olmadığından, çok daha karmaşık bir süreci bünyesinde barındırmaktadır.

Hisseli Tapuda İmar Affı

Hissedarların tamamının imar affı başvurusunda bulunması halinde imar affından yararlanılabilmektedir. Ayrıca hisseli tapu türü ne olursa olsun, yani paylara bölünse de paylara bölünmese de tüm hissedarların anlaşması ve bu şekilde imar affı başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Aksi durumda imar affı gerçekleşmeyecektir. İşte bu gibi durumlarla sık karşılaşıldığından, Gayrimenkul Hukuku alanında uzman olan avukatlardan destek almalı, aldığınız destek neticesinde doğru bir süreç yönetimi gerçekleştirmelisiniz.

Hisseli Tapuda Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?

İmara aykırı olan yapının, yeniden inşa edilmesi ya da kentsel dönüşüme sokulması için alınması gereken belge, yapı kayıt belgesi olarak bilinmektedir. Bu belge yapının imar mevzuatlarına uygun olduğunu göstermez. Yalnızca yapının, imar mevzuatlarına uygun hale gelene kadar aktif olarak kullanılmasına imkan sağlar. Tabii ki her şartta ve koşulda bu belgenin alınması mümkün değildir.

Yapı kayıt belgesinin alınabilmesi için öncelikli olarak hisseli tapuda hissesi bulunan tüm hissedarların onayının olması gerekir. Tüm hissedarların onayı olmadan yapı kayıt belgesi verilmeyecektir. Öte yandan hisseli tapunun durumu ve imar barışına uygun olduğundan da emin olarak süreci ilerletmelisiniz. Bu şekilde yapı kayıt belgesi başvurusunu e-devlet veya ilgili kurum aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Temizer Hukuk Bürosu ise uzman avukatları ile size destek sunmakta, yapı kayıt belgesi müracaatınızı en kolay ve başarılı hale getirmektedir.

Temizer Hukuk Bürosu: İstanbul Gayrimenkul Avukatı

İmar barışı (imar affı), son dönemin gayrimenkul hukukunda en önemli konusu. Ancak çok açık bir alan olmadığından, hataların ortaya çıkması olası. İşte bu gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak için uzman bir avukatlık bürosundan destek almanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu sayede hak kayıpları ile karşı karşıya kalmıyor, imar barışı sürecinden sorunsuz bir şekilde yararlanabiliyorsunuz. Burak Temizer Hukuk Bürosu’nun İstanbul gayrimenkul avukatı hizmetlerinden yararlanmak isterseniz siz de web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Advertorial

Editör: Özge Newstanıtım