4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı 16-18 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Tatbikata 6 farklı bölgeden ve 35 istasyondan gelen ekipler doğada ve şehirlerde gerçekleşebilecek olaylara hazırlık için arama kurtarma tatbikatları yaptı.

Olası afetlere hazır olmak ve arama kurtarma ekiplerinin operasyon yeteneklerini desteklemek amacıyla, 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde gerçekleştirilen tatbikatın senaryosu, Marmara Denizi'nin açıklarında, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 6.8 büyüklüğünde ve İstanbul'un tamamını etkileyen bir depremin gerçekleşmesi üzerine kuruldu.

6 FARKLI NOKTADA ÇALIŞMALAR YAPILDI

Gönüllüler, 125 bin ağır, 169 bin orta, 206 bin hafif hasarlı konutun bulunduğu temsili bölgelerde doğada, kentsel, suda ve medikal kurtarma çalışmaları yaptı. Tuzla'daki İHH Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi'nden koordine edilen tatbikatta; Yeşilköy, Akfırat, Oruçoğlu, Süreyyapaşa, Hacıllı ve Beykoz’da çalışmalar yapıldı.

Tatbikata katılan 53 ekibin 1’inin ağır, 2’sinin orta, 17’sinin hafif seviye AFAD akreditasyonu bulunurken, 33 ekibin ise akreditasyon süreçleri devam ediyor.

İHH SİNOP ARAMA KURTARMA EKİBİ DE ORADAYDI

İHH Sinop Arama Kurtarma Ekibi düzenlenen tatbikata 4 adet personelle katılım sağladı.

Tatbikat için açıklama yapan İHH Sinop Arama Kurtarma Ekip Lideri Kadir ARSLAN, “İHH İnsani Yardım Vakfı Afet Yönetimi Departmanı tarafından, 16-17-18 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatına Sinop İlinden katılım sağlandığını ve planlanan senaryoya uygun olarak oluşabilecek bir afet durumunun tatbikatını yapmak için katılım sağladık. Sinop ekibi olarak tatbikata 4 kişi ile katılım sağladıklarını ve çok verimli bir eğitim ve uygulama süreci oldu. Bu tatbikat sayesinde arama kurtarma ekiplerimiz tüm senaryolara karşı hazırlıklı olup, olası afetlere karşı en hızlı ve en etkin şekilde müdahale edebileceklerini söyledi.”

SİNOP İHH ARAMA KURTARMA EKİBİ DESTEK BEKLİYOR

İHH Sinop Arama Kurtarma Ekip Lideri Kadir ARSLAN, “Olası bir doğal afette depremde ekip ve ekipman desteğinin önemine vurgu yaptı. Arama kurtarma ekipmanlarının hayati önem taşıdığını da ifade eden ARSLAN, vatandaşlara çağrıda bulundu. ARSLAN, “Yarın olabilecek başka bir afette tekrar aynı acıları yaşamamak adına kolları sıvadık. Sinop ekibi olarak bir kampanya başlattık. Bugüne kadar gönüllülerimizin desteği ile birçok şeyi başardık. Hayata uzatılan bir elde siz olun, Sinop Arama Kurtarma ekibinin araç ve ekipmanlarını sizin desteğiniz ile çoğaltalım” dedi.

İHTİYAÇ DUYULAN MALZEME LİSTESİ

Ayancık Belediye Meclis Üyesi Özcan’dan acı haber geldi Ayancık Belediye Meclis Üyesi Özcan’dan acı haber geldi

Arama kurtarma ekiplerinin ihtiyaç duyduğu malzeme listesi şöyle: kırıcı hilti, teleskobik merdiven, dağcı bareti, oksijen tüpü, kafa feneri, kamp çadırı, uyku tulumu, hijyen malzemeleri, termal kamera, yılan kamera, alüminyum battaniye, tripod ayaklı projektör, uzatma kablosu (20 mt), latex eldiven, toz maskesi, tıbbi maske, takım çantası, 8 kwa jeneratör, tilki kuyruğu, hidrolik açma- kesme, levye seti, küçük spiral testere, matkap ve uçları, sedye tahtası, prt holigan seti. Ayrıca dernek hem nakdi hem de ayni bağışları kabul edeceğini duyurdu.

Kaynak: BÜLTEN