İçişleri eski bakanlarından Murat Başesgioğlu, Ankara Sinoplular Derneği'nin (ASİLDER) düzenlediği "Konak Söyleşileri" programına katıldı. Aslen Kastamonulu olan Başesgioğlu, Sinop ve Kastamonu’nun tarihsel bağlarını anlatarak, iki bölgenin ortak kültür ve mirasına dikkat çekti.

Başesgioğlu, konuşmasında İstanbul’un fethinde Sinop’tan giden donanmanın önemli bir rol oynadığını belirterek, “Sinop'ta Çobanoğulları zamanında, Candaroğulları zamanında donanma var. İstanbul'un fethinde dış muhasara yapan gemiler Sinop'tan gitme gemilerdir. İstanbul'un fethine Sinop'tan giden donanmanın, gemilerin rolü büyüktür" dedi.

Bölgenin maddi ve manevi mirasının mimarları  

Ayrıca, bölgenin manevi ve maddi mirasının Çobanoğulları ve Candaroğulları gibi büyük devletlerin temsilcileri tarafından inşa edildiğini ifade etti.

Bölgenin Türk-İslam kimliğiyle şekillenmesinde önemli katkıları olan Çobanoğulları ve Candaroğulları'nın, bu toprakları bir Türk İslam beldesi haline getiren büyük beylikler olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, “Bölgeyi Türk İslam beldesi yapanlar bu muhteremlerdir” şeklinde konuştu.

Sinop’ta alkollü sürücüye ceza uygulandı Sinop’ta alkollü sürücüye ceza uygulandı

Türk denizcilik tarihinde ilk amfibik harekat Sinop'tan yapıldı

Başesgioğlu, ayrıca Kırım’daki Sudak bölgesine dair önemli bir tarihi olaya da değindi. Moğolların bölgeyi işgal etmesi sonrasında, Çobanoğulları’ndan Hüsamettin Çoban Bey’in Türk denizcilik tarihinde ilk amfibik harekatı yaparak Sinop’tan gemilerle Sudak’a gidip, bölgeyi Rumlardan kurtardığını ve tekrar Türk-İslam hakimiyetine kattığını söyledi.

Murat Başesgioğlu konuşmasında, "Kırım'da Sudak denilen bir yer var. Selçuklunun çok övündüğü kıyıda bir ticaret merkezi. Moğollar geldiği zaman bölgeyi tarumar ediyorlar. Gittiklerinde o bölge Moğollara kalıyor. Çobanoğlularından Hüsamettin çoban bey, belki de Türk denizcilik tarihinde ilk çıkarma harekatı, amfibik harekatı yaparak Sinop'tan gemilerle Sudak'a gidiyor ve orayı Rumlardan kurtarıp yine Türk İslam hakimiyetine geri döndürüyor" diye konuştu. 

Sinop’un tarihsel gücünü ve bu gücün Osmanlı dönemindeki etkisini anlatan Başesgioğlu, Sinop ve çevresindeki denizciliğin sadece Osmanlı'dan önce de önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Türk denizcilik tarihine Sinop’un katkılarını yeniden hatırlatmış oldu.

Programda, Sinop ve Kastamonu’nun tarihsel önemi ve Türk-İslam dünyasındaki yeri üzerine detaylı bir değerlendirme yapan Murat Başesgioğlu, iki bölgenin ortak geçmişinin bugün de büyük bir kültürel zenginlik taşıdığını belirtti.

Muhabir: Serhat Özşahin