Bakanlıktan yapılan açıklamada "İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya'nın talimatıyla 2024 yılı sonuna kadar tüm vatandaşların yeni kimlik kartlarını almaları yönündeki çalışmalar büyük bir hızla sürüyor. Vatandaşlarımızın tamamının yeni kartlarını çıkarmalarını bekliyor ve bunun için gerekli çalışmaları yapıyoruz" denildi. Konuyla ilgili olarak yapılan bilgilendirmede özetle şu ifadeler kullanıldı:

• 2024 yılı için 130 TL karşılığı değişen kimliklerde sadece biyometrik fotoğraf isteniyor. Yeni kimlik kartları 10 yıl geçerli, güvenliği eski kimliklere nazaran çok fazla çünkü taklidi veya sahtesi yapılamıyor. Dışında ya da içinde bulunan veriler değiştirilemiyor. Kimlik kartlarının içinde Türk mühendisler tarafından tasarlanan yerli ve milli işletim yazılım bulunuyor. Bu sayede tüm veriler çalınmaya veya değiştirilmeye karşı korunuyor. Böylece vatandaşların en çok dolandırıcılık ile karşılaştığı Banka Noter ve Tapu işlemlerinde yapılan şifre ve parmak izi doğrulamaları sayesinde kimlik bilgileriniz başkasının eline geçse de dolandırılmaktan korunuluyor. Ancak eski nüfus cüzdanlarına sahip kişiler için bu geçerli değil.

• Yeni kimlik kartları sadece kimlik olarak kullanılmıyor. Yeni tip sürücü belgesini alan her vatandaş Nüfus Müdürlüklerinden ücretsiz bir şekilde yapacakları yükleme işlemi ile birlikte kimlik kartlarını trafikte sürücü belgesi olarak kullanıyor. Türkiye'nin yakın ülkelerle yaptığı anlaşmalarla kimlik kartları ile yurt dışına da çıkılıyor. KKTC, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'ya yeni kimlik kartları ile pasaporta gerek olmadan gidilebiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yakında Bosna Hersek'e de kimlikle gidilebileceğini açıkladı. Kimlik kartının kredi kartı olarak kullanılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiği biliniyor.

• Nüfus Müdürlüklerine kimlik değişimi için gelemeyen yaşlı ve engelli vatandaşların kimlik müracaatları Nüfus Müdürlüğü personeli tarafından alınıyor. Biyometrik fotoğrafı olan ve kimlik bedeli yatırılan vatandaşlarımızın müracaatları evlerinde alınıyor. Basılan kimlikleri de PTT kargo ile evlerine teslim ediliyor.

• Çocukların da kimlik kartı olsun. 2017 yılından önce doğan çocukların kimlik kartlarının da değiştirilebilmesi için İçişleri bakanlığı 15 yaşından küçük çocukların kimlik kartlarının e-devlet üzerinden değiştirilebilmesine imkan sağlıyor. Kimlik kartı bedelini yatıran anne babalar e devlet üzerinde müracaatlarını yaparak Nüfus Müdürlüğüne gitmeden çocuklarının kimliklerini alabiliyorlar.

• 2016 yılından beri verilmekte olan yeni sürücü belgelerini almayan sürü- cü belgesi sahipleri için son tarihin 31.12.2024 olduğu açıklandı. Daha önce 2020 ve 2022 olarak açıklanan son yenileme tarihi dünya ve ülkemizi etkileyen Covid19 pandemisi nedeniyle 2 defa uzatılmıştı. İçişleri bakanlığı son tarihi 31.12.2024 olarak açıklayarak bu sürenin uzatılmaya- cağını duyurdu. Peki sürücü belgesini değiştirmeyenlere ne olacak? Karayolları trafik Yönetmeliğine göre sürücü belgelerini yenilemeyelerin belgeleri 01.01.2025 tarihinden itibaren iptal edilecek ve trafikte araç kullanamayacak. İptal olan eski sürücü belgesi ile araç kullananlara para cezası uygulanacağı gibi bu tarihten sonra değiştirenlere indirimsiz harç ve değerli kağıt bedeli ödeyecek kısaca yılbaşından sonra sürücü belgesini değiştirmeyenin cebi yanacak. Eski sürücü belgelerini değiştirmek için gerekli olan evraklar şöyle:

Karabük'te hayırsever desteğiyle 16 derslikli ortaokul yapılacak Karabük'te hayırsever desteğiyle 16 derslikli ortaokul yapılacak

• Aile hekiminden alınan sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, 15 TL yenileme ücreti (Banka, PTT şubeleri veya internet bankacılığı üzerinden yatırılacak)

• Eski sürücü belgesi ile birlikte nüfus müdürlüklerine müracaat edilerek değiştiriliyor. Yeni ehliyetler 1 hafta içinde PTT kargo ile adrese teslim ediliyor.

• Nüfus Müdürlüğü vatandaşları kimlik ve sürücü belgelerini değiştirmeleri konusunda uyarıyor. Son günlerde birçok vatandaşın cep telefonuna kimlik veya sürücü belgelerini değiştirmeleri gerektiğine dair sms geldiği öğrenildi.

Kaynak: Haber Merkezi