Sinop ormanlarında doğal olarak yetişen böğürtlen, kuşburnu, kızılcık gibi kırmızı ürünler köylülere ekmek kapısı olurken, güçlü antioksidan özellikleriyle de Sinopluları hastalıklardan koruyor. Ormanlarda doğal olarak yetişen kırmızı ürünleri toplayarak satışa sunan köylüler, şifa deposu ürünleri Sinoplularla buluşturuyor.

Aynı zamanda karaca erik, Sinop karpuzu, fındık gibi tarım ürünleri de Sinop’a özel lezzetler arasında.

Satışların azlığından ve işgaliye bedellerinden şikâyet eden pazarcı esnafı, bu şifa deposu ürünlerin tezgahlarda çok kalmayacağını belirterek tüm Sinopluları bu doğal ürünlerle şifa bulmaya davet ediyor.

Kızılcık

Adını kırmızı renginden alan kızılcık Sinop pazarında tezgahlara çıktı.

Yaz mevsiminin sonlarına doğru olgunlaşan bu meyve şifa deposu olarak anılıyor. Kızılcık meyvesi, içinde yüksek lif barındırdığından kan basıncını düzenlemeye yardımcı oluyor. Kalsiyum özelliği bakımından kemik gelişimine katkı sağlıyor. Oldukça ekşi olan bu meyve tek başına tüketilebildiği gibi meyve suyu ya da kurutulmuş meyve şeklinde de tercih ediliyor.

Whatsapp Görsel 2024 08 15 Saat 13.12.23 957A41Af

Kuşburnu

Doğada yabani olarak yetişen kuşburnu, kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını iyileştirmesiyle biliniyor. Kurutularak çay olarak da tüketilebiliyor. C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu çayının cilde faydaları ise saymakla bitmiyor.

Ayrıca idrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, ödem, gut, şeker, ateş gibi hastalıklara da şifa oluyor.

Sinop’ta yağış sonrası bazı caddeler göle döndü Sinop’ta yağış sonrası bazı caddeler göle döndü

Böğürtlen

Güçlü antioksidan özelliğiyle öne çıkan böğürtlen de pazarda yerini aldı. İçeriğinde C vitamini, E vitamini, K vitamini, kalsiyum ve magnezyum barındırıyor.

Soğuk algınlığı ve gribe iyi geldiği bilinen böğürtlen lifli yapısıyla sindirim sistemini destekleyerek bağışıklığı güçlendiriyor. Ayrıca kalp hastalığına karşı da koruyor.

Muhabir: Merve Yerli