1-3 Ekim 2024 tarihlerinde, Sinop, Kastamonu, Bartın, Samsun ve Çankırı ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilecek eğitim ve tatbikata toplam 186 kişi katılacak.

Abana ilçesindeki Yeşilyuva Tabiat Parkı kamp alanı ve Hacıveli kayalıklarında gerçekleştirilecek olan tatbikata belirtilen illerden 91 UMKE personeli, 13 AFAD personeli, 13 Jandarma Arama Kurtarma (JAK), 40 Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı Personeli, 2 Köpekli Arama Kurtarma Unsurları Personeli, 5 İl Özel İdaresi Arama Kurtarma Personeli, 5 İHH Arama Kurtarma Personeli, 5 Kastamonu Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulubü Personeli (KADASK), 5 Kastamonu Radyo Amatörleri ve Arama Kurtarma Derneği Personeli (KASRAK), 2 Amatör Telsizcileri Derneği Personeli (ATD) ve 5 Kızılay Personeli, katılımı ile toplamda 186 personelin katılım sağlayacak.
TATBİKAT SENARYOLARI

Tatbikat Abana İlçesi Hacıveli Kayalıklarında 3 Ekim 2024 tarihinde saat 11:00’de gerçekleştirilecek. Tatbikat senaryoları, Kastamonu'nun coğrafi ve iklimsel özellikleri ile geçmişte yaşanan afetler dikkate alınarak hazırlandı. Senaryolar arasında kanyon kaybı vakası, tekne alaborası, kimyasal maddelere müdahale, çoklu yaralı trafik kazası ve kayalıklarda mahsur kalma gibi durumlar yer alıyor.


1- HACIVELİ KANYONDA KAYIP VAKASI

Denizde ve kanyonda arama kurtarma ve kayıp şahısların bulunması.

Su tankına çarpan otomobildeki 1 kişi yaralandı Su tankına çarpan otomobildeki 1 kişi yaralandı

2- Tekne Alabora Olması ve Helikopter İsteği

Organ kopması ve yaralanma vakalarına müdahale, helikopter ile tahliye.

3- Deniz Kıyısında KBRN Vakası

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer madde sızıntısına müdahale.

4- Trafik Kazası

Çoklu yaralı trafik kazası senaryosu ile tıbbi kurtarma ve yangına müdahale.

5- Kayalıklarda Mahsur Kalma

Dağcılık istasyonları kurularak hasta transferinin yapılması.

"AMACIMIZ, İLİMİZİN AFET DİRENCİNİ ARTIRIP VATANDAŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK"

Tatbikatın amacı ise şöyle açıklandı; "Farklı kurum ve kuruluşların ortak bir amaç doğrultusunda hareket etme becerilerinin geliştirilmesi. Ekipler arasında etkili bir iletişim ve iş birliği ortamı oluşturulması. Personelin afet senaryolarına uygun olarak müdahale etme becerilerinin pratik ortamda geliştirilmesi. Kullanılan ekipmanların etkinliğinin değerlendirilmesi ve yeni yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlanması. Bu tatbikat, ilimizin afetlere karşı direncini artırmak ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla büyük önem taşımaktadır. Tüm katılımcı kurum ve kuruluşların özverili çalışmaları sayesinde, bölgemiz afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelecektir. Bu sayede, olası afetlerde can mal kayıplarını en aza indirmeyi ve kurumlar arası iş birliğini artırmayı hedeflemekteyiz."

Kaynak: Kastamonu Açık Söz