BYD, 9 milyonuncu aracını üreterek küresel büyümesini devam ettiriyor BYD, 9 milyonuncu aracını üreterek küresel büyümesini devam ettiriyor

İSTANBUL (AA) - Tüpraş'ın demir yolu iştiraki Körfez Ulaştırma, Tüpraş rafinerileri arasında kesintisiz 7/24 akaryakıt lojistiği sunarken, Eurodual hibrit lokomotifleriyle çevre dostu taşımacılığa önemli katkılarda bulunuyor.

Tüpraş'tan yapılan açıklamaya göre, şirketin demir yolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma, 2017 sonunda Kırıkkale-İzmit Rafinerileri arasında karşılıklı birer trenle rafineri ve ara ürünlerini taşıyarak başladığı faaliyetlerinde altı yılı geride bıraktı.

Tüpraş rafinerileri arasında akaryakıt taşımacılığı yapan Körfez Ulaştırma, kara yolundaki emisyon ve trafiğin azalmasına katkısını artırarak sürdürüyor.

Lojistik operasyonlarını genişletmeye devam eden Körfez Ulaştırma, güçlü bakım altyapısının yanı sıra İsviçreli Stadler firmasından satın aldığı yedi çift yakıtlı (dizel/elektrikli modlarda çalışabilen) lokomotif ile 2022 başından bu yana ticari seferlerini aralıksız sürdürüyor.

Şirket, filosuna iki yeni Stadler Eurodual model çift yakıtlı lokomotif daha eklemek üzere sipariş vererek, 2024 yılının son çeyreğinde teslim edilmesi planlanan lokomotiflerle birlikte toplam 14 lokomotife ulaşmayı hedefliyor. Bunların 9'u hibrit ve 5'i ise dizel lokomotif olacak.

Körfez Ulaştırma, ana şirketi Tüpraş'ın "Karbon Nötr 2050" hedefleri doğrultusunda, 2030 yılına kadar faaliyetlerinden kaynaklanan Kapsam 1 emisyon yoğunluğunu 2019 baz yılına göre yüzde 45 oranında azaltmayı amaçlıyor. Bu çerçevede, 2018-2023 yıllarında Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonları, ISO 14064-1 standardına uygun olarak akredite bir kuruluş tarafından doğrulandı.

- Kara yolu taşımacılığına kıyasla 145 bin ton CO2 eşdeğerinde salımı engelledi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır, Türkiye'nin ilk özel demir yolu işletmecisi olarak geçen yıl 2,2 milyon ton akaryakıt ve 64 bin ton demir cevheri taşıdıklarını ifade etti.

Başarır, 2018-2024 Haziran itibarıyla 10,3 milyon ton akaryakıt ürünü ve ara ürün taşımacılığıyla ekonomiye ve sanayiye katma değerini sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün 517 akaryakıt vagonu ve 34 platform vagonu ile çalışıyoruz. Ayrıca, Tüpraş'ın petrokok ürününü de İzmit-Kırıkkale hattında taşımaya başladık. Ekibimizi 2024 Haziran itibarıyla 90 makinist, 47 bakım personeli ve 50 çalışan ile 187 kişiye çıkardık. Her yıl pazarın en büyük dört akaryakıt dağıtıcısına hizmetimizi artırıyoruz ve bu iş modelimizi diğer sektörlere de taşımak için çalışmalarımız devam ediyor."

Türkiye’nin en büyük akaryakıt taşımacısı olmanın sorumluluğunu ve gururunu taşıdıklarını vurgulayan Tufan Başarır, yeni sipariş verdikleri iki çift yakıtlı lokomotifin de dahil olduğu araç yatırımlarıyla akaryakıt dışı demir yolu taşımacılık alanına da girerek yeni segmentlerde bir büyüme hikayesi yazmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Başarır, kara yolundaki tanker trafiğini azaltarak çevresel ve toplumsal fayda sağladıklarına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Körfez Ulaştırma, kurulduğu günden bu yana kara yolu taşımacılığına kıyasla 145 bin ton CO2 eşdeğerinde salımı engelledi. Böylece, ana şirketimiz Tüpraş'ın '2050'de lider karbon nötr enerji şirketi' olma hedefine de katkıda bulunuyor, daha iyi bir gelecek için var gücümüzle çalışıyoruz."

Kaynak: aa