Çevreye kirletenlere ceza Çevreye kirletenlere ceza

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Değirmençay Mahallesi’ndeki 600 dönümlük arazide Manavşa Arı Merası için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "İnanıyorum ki Değirmençay’da dünyanın en güzel balını üreteceğiz" dedi.

Yenişehir’de tarımsal kalkınmaya yönelik çalışmalarda bulunmak, bölgedeki üreticilere destek vermek ve kaliteli ürünleri vatandaşlara ulaştırmak amacıyla faaliyet gösteren Yenişehir Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Olağan Genel Kurul Toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Özyiğit’in de katıldığı genel kuruldaki seçimde Harun Gökalp başkanlığa seçildi.

Toplantıda konuşan Özyiğit, Değirmençay Mahallesi’ndeki Manavşa Arı Merası için çalışmaların davam ettiğini söyledi. Oluşturacakları arı merasına yılın farklı dönemlerinde çiçek açan bitkiler ektiklerini ifade eden Özyiğit, bu sayede arılar yılın 11 ayı polen bulabilme imkanına sahip olacağını kaydetti. Özyiğit, balın yanı sıra propolis ve arı sütü de üreterek markalaştıracaklarını vurguladı.

Kooperatif çatısı altında 3 ürün markalaştı

Kooperatif çatısı altında yaptıkları ilk işin Yenişehir’in tarımsal ürünlerini markalaştırmak ve tüketicilerle buluşturmak olduğunu dile getiren Özyiğit, Yenişehir Karahacılı Nar Ekşisi, Yenişehir Çavak Portakal Reçeli ve Yenişehir Değirmençay Zeytinyağı’nı markalaştırarak, bu ürünlerin patentini aldıklarını belirtti. Bu ürünlerin pazarlanması için kooperatif market açtıklarını ifade eden "Kooperatifimizle hem üreticinin emeğini, hem de ürünün kalitesini koruduk" diye konuştu.

Yenişehir’de üretilemeye başlanan safranla ilgili de bilgi veren Özyiğit, "Değirmençay Safran Yetiştiriciliği Projesi’ni hayata geçirdik. Proje ile kentimizde ilk kez safran üretilmesini sağladık. Safranın kilogramı şu anda ortalama 500 ile 600 bin TL arasında değişiyor. 3 yıldır hasadını gerçekleştiriyoruz ve 4’üncü yılımıza giriyoruz. Safran bitkisinin soğanları da her geçen yıl artıyor. Bu da daha çok üretim anlamına geliyor" dedi.

“Üreticilere doğru bilinen yanlışları anlattık”

Tarımda girdi maliyetlerinin üreticileri zor durumda bıraktığını belirten Özyiğit, çiftçilerin mali yükünü azaltmak için organik solucan gübresi ürettiklerini ve bugüne kadar 60 bin litrenin üzerinde dağıtım gerçekleştirdiklerini kaydetti. Tarımda doğru üretim tekniklerinin önemine dikkat çeken Özyiğit, şöyle devam etti: "Bilimden ve teknolojik imkanlardan faydalanmak gerekiyor. Aynı zamanda planlı hareket etmek ve tüm süreçleri yakından takip etmek olmazsa olmaz. Bu nedenle Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduk. Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan ziraat mühendislerimiz aracılığıyla tarımsal danışmanlık hizmetimizi başlattık. Üreticilerimize ekim ve dikim yöntemleri, budama, hastalıkla mücadele, gübreleme, sulama ve hasat ile ilgili yerinde bilgiler veriyoruz. Üreticilere doğru bilinen yanlışları anlattık. Geleneksel yöntemleri geride bırakan üreticilerimiz, doğru bilinen yanlışların farkına vardı. Üretimini artırdı, ürün kalitesini yükseltti."

"Yöresel bir arı ırkı oluşturacağız"

Manavşa Arı Merası Projesi hakkında da bilgi veren Özyiğit, “Değirmençay’da orman vasıflı 600 dönüm arazide Türkiye’de bir ilk olacak Manavşa Arı Merası için çalışmalarımız devam ediyor. Bu proje ile hem yöresel bir arı ırkı oluşturacağız, hem de bal, propolis ve arı sütü üreterek markalaştıracağız. Oluşturacağımız arı meramıza yılın farklı dönemlerinde çiçek açan bitkiler ektik. Bu sayede arılar yılın 11 ayı polen bulabilme imkanına sahip olacak. Eğitimini almış arıcılarla, toplam 600 kovanda bal üretimini gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki Değirmençay’da dünyanın en güzel balını üreteceğiz” diye konuştu.

Kaynak: iha