Afetin izleri büyük ölçüde silindi

Vali Mustafa Özarslan yaptığı açıklamada devletin tüm kurum ve imkanlarını Ayancık ve Türkeli bölgesine seferber ederek afetin izlerinin büyük ölçüde silindiğini vurguladı.

Vali Özarslan, yayınladığı bilgilendirmede, AFAD koordinesinde, aşırı yağışların neden olduğu heyelanlar nedeniyle Ayancık ve Türkeli ilçelerinde 55 köyde 220 yapı etüt edildiğini ve 13 köyde toplan 44 konut, 21 ahır 1 işyeri için nakil kararı verilerek afete maruz bölge kararı alındığını aktardı.

Vatandaşların biran önce sıcak yuvalarına kavuşmaları için çalışmaların hızlandırıldığını belirten Özarslan ,”1257 az hasarlı, 3 orta hasarlı, 55 ağır hasarlı, 140 yıkık ve 108 acil yıkılacak yapı tespit edilmiştir. Acil yıkılacak olan 108 yapının yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri tamamlanmıştır. Ağır hasarlı yapıların 35’inin yıkımı gerçekleştirilmiş olup diğer 20 yapının yıkımı (mahkeme kararı ve boşaltılması) için süreci devam etmektedir.

İŞKUR’da engelli ve eski hükümlü proje başvuruları başladı İŞKUR’da engelli ve eski hükümlü proje başvuruları başladı

Sel afetinde zarar gören 740 İşyeri için 87 Milyon, 909 araç sahibi için 25 Milyon, 1.028 konut için toplam 13 Milyon TL, AFAD koordinesinde hak sahiplerine ödeme yapılmıştır.

 Ayancık ilçemizde 116 konut, 34 işyeri, Türkeli ilçemizde 13 konut ve 1 işyeri için hak sahibi vatandaşlarımız belirlenmiştir.

Ayancık ilçemizde TOKİ Başkanlığı tarafından 35 Milyon 500 Bin TL yatırım bedeli ile 47 adet 2+1 ve 32 adet 3+1 olmak üzere toplam 79 afet konutun yapımı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir.

Bunun yanında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ayancık İlçemiz Küçük Sanayi Sitesinde 56 işyeri yapımı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir.” açıklamalarında bulundu.

Sel hasarlarının giderilmesi sebebiyle yapılan 5 adet ihaleli işinin devam ettiğini kaydeden Özarslan,“Söz konusu işler kapsamında bugüne kadar toplam 12,5 km yol yapımı tamamlanmış olup Ayancık ve Türkeli İlçelerinde hasar gören grup köy yollarındaki çalışmalar da devam etmektedir.

Bugüne kadar sel hasarı çalışmalarına toplam 3,32 Milyar TL harcama yapılmıştır

Hem İl Özel İdaresi hem de Karayolları ekiplerimiz tarafından Grup Köy Yollarında yoğun bir çalışma yürütüyoruz.

Devletimiz yaparsa en iyisini yapar anlayışı ile, yol ve sanat yapıları, içme suyu projeleri, köprü ve menfez çalışmaları, istinat duvarı, toprak tesviye, heyelan ve üst yapı çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü belirtmek istiyorum.

Sinop’ta göreve başladığım günden bu yana birçok kez Ayancık ve Türkeli Grup Yollarında devam eden çalışmaları yerinde inceledim.

Gelişmeleri yakından takip ediyor, İl Özel İdaremiz ve Karayolları Bölge Müdürlüğümüz ile irtibat halinde olmaya devam ediyorum.

Gayemiz, devam eden grup yolu projelerinin bir an önce tamamlayarak hemşehrilerimize konforlu ve güvenli bir ulaşım hizmeti sunmaktadır.” dedi.

“Köy Yolları Projesi çalışmaları devam ediyor”

Köy Yolları Projesi çalışmalarının devam ettiğini belirten Özarslan, şu şekilde aktardı:

1- Ayancık İlçesi 1. Grup Köy Yolları Projesinde;

Sel Hasarların giderilmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması için muhtelif Km. lerde toprak tesviye, sanat yapıları, köprü, heyelan ve üstyapı işlerinin yapılması için 871 Milyon 500 Bin TL ihale bedeli ile yapım çalışmalarına başlanılmıştır.

Proje bünyesinde 61 km grup köy yolu yapım işi, 31 km grup köy yolu üstyapı yenileme işi ve toplam 660 metre uzunluğunda 19 adet köprü yapım işi bulunmaktadır.

İşin başıdan itibaren uygulama yılı fiyatı ile toplam 530 Milyon TL harcanmış olup, 2024 yılı sonu itibari ile 800 Milyon TL daha harcanması hedeflenmektedir.

2- Ayancık İlçesi 2. Grup Köy Yolları Projesinde;

Sel hasarların giderilmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması için muhtelif Km. lerde toprak tesviye, sanat yapıları, köprü, heyelan ve üstyapı işlerinin yapılması için 677 Milyon TL ihale bedeli ile yapım çalışmalarına başlanılmıştır.

Proje bünyesinde; 32 km grup köy yolu yapım işi, 109 km Grup köy yolu üstyapı yenileme işi ve toplam 236 metre uzunluğunda 5 adet köprü yapım işi bulunmaktadır.

İşin başıdan itibaren uygulama yılı fiyatı ile toplam 616 Milyon TL harcanmış olup, 2024 yılı sonu itibari ile 500 Milyon TL daha harcanması hedeflenmektedir.

3- Sinop İli Türkeli İlçesi Grup Köy Yolları Projesinde;

Sel Hasarların giderilmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması için muhtelif Km. lerde toprak tesviye, sanat yapıları, köprü, heyelan ve üstyapı işlerinin yapılması için 573 Milyon 170 Bin TL ihale bedeli ile yapım çalışmalarına başlanılmıştır.

Proje bünyesinde 58 Km’lik grup köy yolu üstyapı yenileme işi ve toplam 175 metre uzunluğunda 5 adet köprü yapım işi bulunmaktadır.

İşin başıdan itibaren uygulama yılı fiyatı ile toplam 1 Milyar 56 Milyon TL harcanmış olup, 2024 yılı sonu itibari ile 500 Milyon TL daha harcanması hedeflenmektedir.

Burada bahsettiğim tüm sanat yapıları ve alt yapı işleri tamamlanıp bu yıl 58 km grup yolunun tamamı asfalt yapılacaktır.”

“2022 yılında, 23 km. orman ve grup yolu onarıldı”

Orman Bölge Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalardan bahseden Özarslan, Ayancık ilçesinde 2021 yılında, sel afetinden zarar gören 1.150 km. orman ve grup köy yolu, 2022 yılında, 23 km. orman ve grup yolu onarıldığını belirtti.

Özarslan,”2023 yılında, sel kontrol çalışmaları kapsamında 4 adet harçlı ıslah sekisinin araziye aplikasyonları gerçekleştirilmiş, 2024 yılı içerisinde, sel kontrol projeleri kapsamında 18 adet harçlı ıslah sekisi programı bulunmakta olup, ihaleleri gerçekleştirilmiş ve yer teslimleri yapılmıştır. Yapım çalışmalarına başlanılan harçlı ıslah sekileri yıl sonuna kadar tamamlanacaktır.

Türkeli İlçemizde Orman Bölge Müdürlüğümüzce;

2021 yılında, sel afetinden zarar gören ve kurumumuz tarafından tespit edilen 100 km. orman ve grup köy yolu tamir edilmiş, 300 km. orman ve grup köy yolunda da büyük onarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı içerisinde, sel kontrol projeleri kapsamında 10 adet harçlı ıslah sekisi ve 1 adet menfez programı bulunmakta olup, ihaleleri gerçekleştirilmiş ve yer teslimleri yapılmıştır. Yapım çalışmalarına başlanılan harçlı ıslah sekileri ve menfezin yıl sonuna kadar yapımları tamamlanacaktır.

Bu kapsamda yaşanan sel afeti sonrasında yapılan hasar çalışmalarında bugüne kadar; İl Özel İdaremiz 1 Milyar 200 Milyon TL, Karayolları Bölge Müdürlüğümüz ise 3 Milyar 300 Milyon TL kullanılmıştır.” diye konuştu.

“Durmadan, yorulmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Bölgedeki afetin izlerinin büyük ölçüde silindiğini ve devam eden projelerin de tamamlanıp afetin izleri tamamen silinene kadar, durmadan, yorulmadan çalışacaklarını belirten Özarslan, “Afetin ilk anından itibaren, bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan, acımızı paylaşıp kederimize ortak olan, varlıklarıyla her daim bize güç veren, devletimizin kudretini güçlü bir şekilde hissettiren; Değerli Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanlarımıza, Sinop Millet Vekilimiz Dr. Nazım Maviş’e şahsım ve Sinoplu hemşehrilerim adına teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Afetin izlerinin silinmesi için fedakârca görev yapan mesai arkadaşlarıma, kamu kurum ve kuruluşlarımızın çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize, basın camiamıza ve maddi ve manevi destekleriyle Sinop’umuza destek olan Aziz Milletimize çok teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile sel felaketinde yitirdiğimiz canlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi