2019’da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla uygulamaya konulan ücretli poşet dönemi, 5 yıldır sabit olan 25 kuruşluk fiyatıyla gündemdeydi. Ancak poşetlerin üretim maliyetlerinin artmasıyla  birlikte, yeni yılda bu fiyatın değişmesi bekleniyor.

Zam Ne Kadar Olacak?

Yeni poşet fiyatı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar sürüyor. Edinilen bilgilere göre, fiyat artışı 2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girebilir. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da tüketiciler, yeni ücretin bütçelerine nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Neden Zam Gündeme Geldi?

Uzun süredir 25 kuruş olarak sabitlenen poşet fiyatları, artan üretim maliyetleri nedeniyle zam baskısıyla karşı karşıya. Özellikle hammadde, enerji ve lojistik giderlerindeki artış, poşet üreticilerinin maliyetlerini ciddi oranda yükseltti.

Toplantı düzenlendi

Yılkı atlarını elleriyle besledi Yılkı atlarını elleriyle besledi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Plastik Poşet Komisyonu üyeleri, 5 yıldır 25 kuruş olarak uygulanan plastik poşetlerin 2025 yılındaki fiyatını istişare etmek için bir araya geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, plastik kaynaklı atık kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla plastik poşetleri, 1 Ocak 2019’dan itibaren ücretli hale getirdi. Poşetler, 5 yıldır marketler ve alışveriş merkezlerinde Bakanlığın belirlediği tutar olan 25 kuruştan satılıyor. Yeni yılda uygulanacak plastik poşetlerin ücretini istişare için ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sektörde faaliyet gösteren dernek ve federasyon temsilcilerinin katılımıyla Bakanlıkta Plastik Poşet Komisyonu toplantısı gerçekleştirildi.

Poşet üretim maliyeti 1,19 TL’ye ulaştı

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonundaki toplantıya, sektör temsilcileri katılarak görüşlerini bildirdi. 1 poşetin perakendecilere maliyetinin ortalama 1,19 TL’ye ulaştığına dikkat çekildi. Ayrıca 25 kuruş olan poşet fiyatının plastik poşet tüketimini azaltacak bir tutar olmadığı görüşü dile getirilirken, plastik poşet kullanımının arttığı da vurgulandı. Toplantıya katılan sektör temsilcilerinin çoğunluğunun fiyatın artması yönünde görüş belirttiği öğrenildi.

Sektör temsilcilerinden alınan talepler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sunulacak. Ardından plastik poşetlerin yeni yıldaki satış fiyatı belirlenecek.

Plastik poşetin ücretli olmasıyla ne kazanıldı?

Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulaması ile 2019-2024 (ilk 6 ay) yıllarında plastik poşet kaynaklı 1,5 milyon ton plastik atığın oluşumu engellendi. Bu sayede plastik poşet üretimi için gerekli plastik ham madde ithali önlendi. Yaklaşık 10,6 milyar TL tasarruf sağlandı. Yaklaşık 64 bin 105 ton sera gazı salımı da engellendi.

Kaynak: iha