Sinop'un Erfelek ilçesinde köylüler tarafından dağlardan toplanan mantarlar, İtalya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Kestane karası fırtınası Sinop’ta etkili oluyor Kestane karası fırtınası Sinop’ta etkili oluyor

TOPTAN FİYATI 130 TL'YE DÜŞTÜ
Vatandaşlar tarafından ormanlardan toplanan fesleğen mantarları toptancıya satılmak üzere ilçeye getirildi. Yüzlerce vatandaş toptancı önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Geçen hafta genç olarak tabir edilen birinci sınıf 250, yaşlı olarak tabir edilen ikinci sınıfı ise 50 TL'den alınan mantarlar, bu hafta bollaşınca toplayıcılardan birinci sınıfı 130 ve ikinci sınıfı da 40 TL'den alındı.    

YURT DIŞINA GÖNDERİLİYOR
Şu anda mevsim gereği bölgede bolca yetişen, İtalyan ve Fransız mutfağında yaygın olarak kullanılan porçini mantarı, yurt dışına gönderilmek üzere hazırlanıyor. 

Halk arasında ayı ya da fesleğen mantarı olarak da bilinen ve İtalyan mutfağında taze veya kurutulmuş olarak pizza, risotto, makarna sosları, çorba gibi yemeklerin yanı sıra beyaz ve kırmızı et yemeklerinde de sıklıkla kullanılan porçini mantarı toplayan vatandaşlar kadar, onları işleyenlere de kazandırıyor. Mantarlar ilçede kurulan tezgahlarda kadınlar tarafından özenle işleniyor. İlçe kadınları hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de harçlıklarını çıkartıyor.

BAZI YILLAR 300 TONU BULUYOR
İlçeden ihraç edilen mantarın bazen yıllık 300 tonu bulduğu belirtilirken  mantar ihraç edildiği belirtilirken, çok sayıda vatandaş sektörden geçiniyor. Burada yapılan işlemler dışında gittiği yerde de kalibre kalibre işleniyor, kavanozlanıyor ve bir sürü işlemden geçiyor. Sinop'tan giden mantarlar Avrupa’da restoranların ve otellerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Ziraat Mühendisi Göksel Demirel, “Ormanlarımızdan çıkan mantarlar çiftçilerimizin de geçim kaynağı oluyor. Bu yıl fiyatlar tavan yaptı. Kısa sürede kilogram fiyatı ikiye katlanan mantarlar köylerde yaşayan çiftçilerimiz için de önemli bir gelir kapısı oldu. Erfelek’ten direkt olarak yurt dışına ihraç edilen mantar dolaylı olarak ülkemize de gelir getiren bir kalem oldu" dedi.

Muhabir: Merve Yerli