Sinop’ta geçmişi asırlar öncesine dayanan, Sinoplu ailelerinin sofralarını süsleyen Sinop lakerdası coğrafi işaretle tescillendi. 2021 yılında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile birlikte Sinop Lakerdasına coğrafi işaret alınması noktasında girişimlerde bulunan Sinop Ticaret ve Sanayi Odasının uğraşları sonuçlandı ve Sinop lakerdası, coğrafi işaretli ilk deniz ürünü oldu.
BUNDAN SONRA LAKERDA DEĞİL SİNOP LAKERDASI DİYECEĞİZ
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelen TSO Başkanı Salim Akbaş, Sinop lakerdasının coğrafi işaret sürecini anlattı. 2021 yılında başlayan coğrafi işaret sürecinin biraz uzun sürdüğünü belirten Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, sürecin uzun sürmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesinin lakerdanın yenilebilir bir deniz ürünü olması sebebiyle incelemeleri ve laboratuar çalışmalarının diğer ürünlere göre uzun sürmesi olduğunu söyledi. Sinop lakerdasının coğrafi işaret almış ilk deniz ürünü olarak tarihe geçtiğinin altını çizen Başkan Akbaş, lakerdanın artık sadece lakerda diye değil Sinop lakerdası olarak adlandırılacağını söyledi. Akbaş; “Bildiğiniz gibi son dönemde küresel etkilerle beraber yerel ürünlere de sahip çıkma ile ilgili her ülke kendine göre bir yol haritası çizmişti. Ülkemizde de yerel ürünlerin daha yüksek katma değerli ürünler olarak anılabilmesi için coğrafi işaret alma noktasında bir çalışma başlatılmıştı. Şuanda ilimizde de bugüne kadar alınmış 11 adet coğrafi işaretli ürünün içerisine Sinop lakerdasını da katmanın gururunu yaşıyoruz. Çünkü Sinop lakerdası hepimizin bildiği gibi çok eski dönemlerden bu yana evlerimizde büyüklerimizin yapıp bizlere lezzet olarak sunduğu bir üründü. Biz bunu bir nevi markalaştırmak, bir nevi de kalitesini korumak adına 2021 yılının Mart ayında Türk Patent Kurumuna Sinop lakerdası diye bir coğrafi ürün alabileceğimizi anlattığımız ürünümüzün gerekli dosyalarını hazırlamıştık. Süreç çok uzun sürdü. Bu sürecin uzun sürmesinin nedenlerinden bir tanesi, bir deniz ürününe coğrafi işaret alınmış ilk ürün olarak tarihe geçti. Yani artık biz bu ürüne sadece lakerda demeyeceğiz. Sinop lakerdası diyeceğiz. Dolayısıyla deniz ürünü yenilebilir bir ürün olduğu için incelemeleri ve laboratuar çalışmaları diğer ürünlere göre biraz fazla sürdü” dedi.
SİNOP LAKERDASI TSO OLARAK COĞRAFİ İŞARET ALDIĞIMIZ İKİNCİ ÜRÜN
Lakerdanın haricinde Sinop’ta coğrafi işarete sahip 11 ürün daha olduğunu hatırlatan Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, Sinop lakerdansın TSO girişimleri ile coğrafi işarete sahip olan ikinci ürün olduğunu belirtti. Akbaş; “Sinop TSO olarak Sinop lakerdası, coğrafi işaret aldığımız ikinci ürün oldu. Daha önce bildiğiniz gibi Sinop nokuluna coğrafi işaret almıştık. Kestane balını üniversitemiz almıştı. Mantıyı Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası almıştı. Son dönemde coğrafi işaretlere olan ilgi arttıkça bu değerlere sahip çıkmamız gerektiğindeki inancın tescilini Sinop lakerdası ile yaptırmış olduk.
Ürünün nasıl yapıldığını Sinop’ta herkes biliyor. Bunun reçetesinin kuruma sunulması gerekiyordu. Biz bu reçeteyi bilimsel çalışmalarla birlikte Türk Patent Kurumuna sunduktan sonra hazırlanış aşamasından saklama koşullarına kadar çalışmalarımızı tamamladık ve 5 Mayıs tarihi itibariyle de Sinop lakerdası olarak Türk Patent Kurumundan tescilini yaptırmış olduk. Böylelikle Sinop’a hem bir lezzet hem de hediyelik bir ürün katmış oluyoruz. Bundan sonra gidilen mekanlarda insanlar masalara lakerda istedikleri zaman sadece lakerda demeyecekler, Sinop lakerdası isteyecekler. İşletmelerde sadece lakerda sunmayacaklar, coğrafi işaretli Sinop lakerdası sunacaklar. Bu anlamda bizler için büyük gurur olan bu ürünün önce Sinop’a sonra tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
SİNOP LAKERDASINI AVRUPA COĞRAFİ İŞARET SİSTEMİNE DAHİL ETMEK İSTİYORUZ
Coğrafi işaret alan Sinop lakerdasının daha fazla tanınır olması için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, Sinop lakerdasını Avrupa coğrafi işaret sistemine dahil etme yönündeki çalışmalara da başladıklarını kaydetti. Akbaş; “Şimdi bunun bir de ikinci aşaması var. Avrupa devletlerinin de bir coğrafi işaret sistemi var. Ürünümüzü Avrupa coğrafi işaret sistemine dahil etme yönündeki çalışmalara da başladık. Tabi bu sürecin ne kadar süreceğini bilemiyorum. Ama inanıyorum ki Sinop’tan Avrupa’da coğrafi işaret almış ilk ürün olarak Sinop lakerdasını Avrupa’ya belki de daha sonra tüm dünyaya tanıtmış olacağız” dedi.
SİNOP LAKERDASINI ULUSAL MARKET RAFLARINA TAŞIMAK İSTİYORUZ
Sinop lakerdasının ulusal market raflarında da yer almasını arzu ettiklerini belirten Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, bununla ilgili de ilerleyen günlerde konunun uzmanları ile bir çalıştay yapmayı planladıklarını söyledi. Akbaş; “Bildiğiniz gibi ürünün pazarlaması ve dağıtımıyla ilgili Sinop’taki işletmelerin müşteri bulmak gibi bir dertleri yoktu. Ürüne rağbet oldukça fazlaydı. Ama şimdi kapasite artacak, bazı kooperatifler bu ürünün kapasitesini artırmaya yönelik bir takım çalışmaların içerisine girecek. Bence o zaman saklama koşullarını da içeren bir prospektüs ile birlikte ulusal marketlerin raflarında olmasını sağlayacağız. Bununla ilgili sadece bu ürün değil, daha önce coğrafi işaret alınmış ürünlerle de ilgili benzer bir tanıtım çalıştayı yapmayı planladık. Önümüzdeki günlerde gıda mühendisleri odası ile birlikte, Türkiye’de coğrafi işaret alma konusunda uzman olmuş kişilerle bir çalıştay yapacağız. Bu çalıştay sonrasında da bu ürünlerin ulusal market raflarında yer alması ile ilgili belli bir süreci kat etmiş olacağız” diye konuştu.