Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi.

Sinop Kültür ve Turizm Derneğinden Balatlar kazısına ziyaret Sinop Kültür ve Turizm Derneğinden Balatlar kazısına ziyaret

1887 yılından 1999 yılına kadar hapishane olarak kullanılan ve 2000 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi, ziyaretçilerine kısmi olarak kapılarını açmaya hazırlanıyor. Temmuz 2020'de başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında müze, aslına uygun bir şekilde restore edilirken, sanatsal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak bölgeler ve bir deniz müzesi de oluşturuldu.

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Süren, Kurban Bayramı'nın ilk gününden itibaren kısmi açılış yapacaklarını belirtti. Restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve geçici kabul aşamasına gelindiğini ifade eden Süren, bu süreçte yüklenici ve müşavir firmanın görevini tamamladığını ve bakanlık yetkililerinin de geçici kabulü gerçekleştirdiğini bildirdi. Süren ayrıca, Güneydoğu Anadolu turlarının deprem nedeniyle iptal edilmesi ve Batı Karadeniz turlarının Sinop'taki kültür varlıklarına göre programlanmasıyla, ziyaretçilerin merakla beklediği tarihi cezaevinin en azından kısmi olarak Kurban Bayramı'nda ziyaret edilebileceğini belirtti.

Sinop Tarihi Cezaevi'nin Kurban Bayramı sonrasında da kısmen açık kalacağını vurgulayan Süren, ziyaretçilerin bu tarihi mekanı sürekli olarak görebileceğini ifade etti.

Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin restorasyon çalışmalarının tamamlanması, tarihi ve kültürel zenginliklerin korunması ve turistik açıdan önemli bir cazibe merkezi olarak ziyaretçilere hizmet vermeye başlaması bekleniyor.

Editör: Serhat Özşahin