Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından düzenlenen "2023 Yılının Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri"nin kazananları belli oldu.  Sinoplu yazar ve sosyolog Erol Erdoğan, TYB'nin "2023 Yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” arasında yer aldı. Erdoğan, İz Yayıncılıktan çıkan "Oyun Kimin? Çocuk ve Oyuna Dair Toplumsal Yüzleşme" adlı kitabı ile "Fikir" kategorisinde ödüle layık görüldü. 

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, TYB’nin ödül ödül alacakların nasıl belirlendiğine dair de şunları söyledi: “Türkiye Yazarlar Birliğinin; ülkemizin en prestijli edebiyat ödülü olan yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları  ödüllerini verdiği tarih 1980 öncesidir. Bu öyle bir ödül ki, o zamana kadar hiç ödül almamış olan çok önemli edebiyatçılarımıza ödül vererek başladık. Kim bu isimler; Necip Fazıl Kısakürek, Cemil Meriç, Sezai Karakoç, Bahattin Karakoç, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Mustafa Kutlu. Şimdi herkes tarafından ödüllendirilen, önemi takdir edilen bir çok yazarımız, şairimiz, edebiyatçımız Türkiye Yazarlar Birliği ile ödülleri ile ilk defa ödüllendirilmiş oldular.

Ödül alacakları 46 yıllık bilgi ve deneyimle belirliyoruz

Birliğimizin önemli ve sürekli faaliyetlerinden biri de; günümüzün şair ve yazarlarını, fikir ve ilim insanlarını topluma tanıtmak, daha güçlü eserler vermeleri için teşvik etmek amacıyla, iyi olan eserleri,  yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirleyerek ödüllendirmesidir. 46 yıllık bir birikim ve tecrübeyle; Yıl içinde yönetim kurulumuzun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin gazeteci, yazar, çevirmen, editör, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanılarak eser sahibinin dünya görüşü ve ideolojisine bakılmaksızın yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz. Eserleri takip edip değerlendirirken deneyimli, tecrübeli edebiyatçıların yanı sıra mutlaka gençlerin çalışmalarına da yer veriyoruz. 2023 yılında da, ülkemizde yaşanan kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri yakından takip ederek değerlendirdik;  ödül alacak kişi, kurum ve eserlerini belirledik.

Ödülleri törenle sahiplerine tevdi ediyoruz

Öncelikle eser sahibi, kişi, kurum ve kuruluşları tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Yönetim kurulumuzca, yılın yazar fikir adamı ve sanatçıları değerlendirmesi yapılırken aynı zamanda “Üstün Hizmet Ödülü”ne lâyık görülen isimler de belirlenmektedir. Üstün hizmet ödülleri; Kültür ve sanat hayatımıza önemli katkı sağlayan, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcumuzun bir ifadesi olarak verilmektedir.

Eser sahiplerine ileriki günlerde açıklayacağımız bir zamanda ödülleri takdim edilecektir".

Bu ödüllere layık görülen, özgün eserleri ile Türk kültür, sanat ve edebiyat hayatına önemli katkılarda bulunan değerli şair, yazar, yayıncı, bilim adamı ve mütefekkirlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum"

2023 YILININ "YAZAR, FİKİR ADAMI VE SANATÇILARI"

ÖDÜLLERİNİ KAZANAN İSİMLER VE KURUMLAR:

Hikâye: Gülşen Funda, Yol Deriz Ona- Ketebe Yayınevi.

Şiir:      Zeynep Arkan, Gözleri Olan Hiçbir Şeyi- Dergah Yayınları.

Roman: Kaan Murat Yanık, Sular Üstünde Gökler Altında -  Ketebe Yayınevi.

Deneme: Dursun Ali Tökel, Sizin Ömrünüz Kaç Saniye -Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

Fikir: Erol Erdoğan, Oyun Kimin? Çocuk ve Oyuna Dair Toplumsal Bir Yüzleşme -İz Yayıncılık.

Araştırma: Mustafa Merter, Hekoton’la Son Tango -     Ketebe Yayınları.

İnceleme: Hatice Bildirici, Perdedeki Öykü Öyküden Sinemaya Uyarlamalar - Hece Yayınları.

Dil: Şahap Bulak, Türkiye Türkçesi Grameri Kelime Grupları ve Cümle Bilgisi - Fidan Yayınları.

Edebi Tenkit: İdris Ekinci,  Direniş Mümkündür - Ebabil Yayınları.

Hatıra: İlyas Dilbaz,  Efendi ile Müftü Arasında Hatıralarım - Dergah Yayınları

Gezi: Dr. İsrafil Kuralay,  Asya Günlükleri - Profil Kitap.

Şehir: Çetin Oranlı,         Adana - Hayy  Kitap.

Biyografi: Metin Aydar,  Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kızıl Elmaya Adanmış Bir Ömür         - Timaş  Akademi.

Çocuk Edebiyatı: Ömer Ünal, Evliyalar ile Yolculuk / Kayıp Mısranın Peşinde -Mecaz Çocuk Yayınları.

Basın/Fıkra: Aydın Ünal- Yeni Şafak Gazetesi.

Basın/ Fikir: Nedret Ersanel - Yeni Şafak.

Dergi: Bir Nokta.

Elektronik Yayıncılık: https://www.edebifikir.com/

TV Programı: TRT2 - Sanatçının Şehri.

TV Belgesel:  'Hep 33 Yaşında'.

Radyo Programı: Mehmet Dumlupınar -  Edebi Söyleşiler  Semerkand Radyo

Kamu Yayıncılık:   Kahramanmaraş Belediyesi,              

Özel Yayıncılık: Nar Yayınları,

TYB Vefa Ödülü: İrfan Çalışan,

Üstün Hizmet Ödülü: Kamil Uğurlu, Prof. Dr. Turan Koç, Belkis İbrahimhakkıoğlu.

EROL ERDOĞAN KİMDİR?
İlahiyatçı, sosyolog, yazar, yönetici, siyasetçi. 1969 yılında Sinop'un Boyabat ilçesinde doğdu. 1989 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesinden, 1994 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. 1994-1996 arasında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde yüksek lisans yaptı.

Nida, Mavikuş, Şehrengiz, Bengisu.Net, Yeni Dünya, SPD Sosyal Politikalar, İSMEK El Sanatları, Minika Go, Minika Çocuk dergilerinin kurucu ekiplerinde yer aldı.

Siyasi partilerde il başkanlığı ve genel başkan yardımcılıklarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaptı.

Yazıları Milli Gazete, Dünyaya Yeni Söz, Yeni Şafak, Radikal, Yeni Birlik gazeteleri ile Yeni Dünya, Nida, Milli Şuur, Tohum, CF, Kültür Ajanda, Fikirname, ÇETO dergilerinde; şiirleri Şehrengiz, Ay Vakti ve Tütün dergilerinde yayınlandı.

Eğitim, reklam, yayıncılık ve araştırma sektörlerinde yöneticilik yaptı. Halen ARGETUS Araştırma’nın danışmanlığı ile Minika Çocuk ve Minika GO dergilerinin yayın danışmanlığını yürütüyor.

Siyasi gündemin yanı sıra, çocuk, gençlik, eğitim politikaları, kültür ve medeniyet konuları ilgi alanına girmektedir.

Evli ve iki kız babası.

Editör: Merve Yerli