18.09.2024 – 28.10.2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan “120 Orman Köyünde Yangın Farkındalık Eğitim Seferberliği” bugün Sinop Sarıkum Köyü’nde başladı. Sarıkum Köyü sakinleri, alanında uzman görevliler tarafından bilgilendirildi.  

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan'ın katılımıyla gerçekleşen programa, Sinop Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat, Sinop İl Jandarma Komutanı J. Albay Hakan Başaklıgil, AFAD, Merkez ve 8 İlçe Belediye İtfaiyeleri, İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi, Orman Bölge Müdürlüğü, YEDAŞ olmak üzere; 75 yetkin personel katıldı.

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü, köylülere ORKÖY projesini anlatarak orman köylerine yönelik ev içi elektrik tesisatlarının yenilenmesine imkan tanıyan uygun hibe şartlarını ve ödeme bilgilerini paylaştı.

AFAD yetkilileri ise köylülere; baca kaynaklı yangın, tüp yangınlarına müdahale ve vatandaşların yangın ekibi gelmeden önce ekiplere nasıl destek olabileceklerini anlattı. Programa katılan köy halkı, şikayet, istek ve önerilerini soru-cevap şeklinde yetkililere iletti.

Programda konuşan Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan; “Sinop’umuzda toplam 465 köyümüz var. Bunların yalnızca ikisi orman köyü değil. 463 adet orman köyümüz var.

İlimizin yüz ölçümünün de yüzde 64’ü orman. Bu rakamlardan dolayı köylerdeki mimari yapı geleneksel ahşap yapı ve bitişik nizam. Bu yapılaşmanın getirdiği ve teknolojik gelişmelerle de elektriğin geldiği 1980’li yıllarda ilk yapılan ev içi elektrik tesisatları zamanla yeniden gelişen beyaz eşyaların enerji tüketimine uyum sağlayamıyor. Ev yangınlarının en büyük nedeni bu miadı dolmuş, artık zamanın şartlarına uygun olmayan elektrik tesisatlarıdır. Bunları değiştirmemiz lazım. İtfaiye teşkilatının yangın sonrası raporlarında bu tespitler açık ve net.”

Bu yıl ahşap evlerde 27 adet konut yangını olduğunu söyleyen Vali Özarslan; “Geçen sene 25’ti. Yangınlar istikrarlı bir şekilde vuku buluyor. Bunları bilerek ilgili paydaş kurumlarımızdan bir eğitim takımı kurduk. Bu arkadaşlarımız AFAD İl Müdürlüğümüzün koordinesinde, Orman Bölge Müdürlüğümüz, Jandarma teşkilatımız, Merkez il ve diğer 8 ilçemizin belediye teşkilatlarından, YEDAŞ’tan oluşan bir eğitim ekibi kurduk. Biraz önce de gelip soru cevap şeklinde sizlere eğitim verdiler.”

“Amacımız küçük önlemlerle büyük acıların önüne geçmek”

Vali Özarslan amaçlarının küçük önlemlerle büyük acıların, kayıpların önüne geçmek olduğunu vurgulayarak, verilen bu eğitimin de yerinde olduğunu değerlendirdi.  Özarslan, “Biraz önce Orman Bölge Müdürlüğümüzden bir mühendisimiz ORKÖY projesini anlattı.

Ekonomik durumu iyi olan vatandaşlarımız zaten evlerinin miadı dolmuş elektrik tesisatlarını değiştiriyorlar. Değiştirmeyenlere de rica ediyorum buradan. Lütfen bu konutlarımızın ev içi elektrik tesisatlarını yenilesinler. Ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımız da ORKÖY’ün kredisinden, yüzde 20 hibe ve birinci yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli şartlarını içeren hibe ve kredi imkanlarından faydalansınlar. “Küçük tedbirlerle büyük acıların önüne geçilebilir” derken bunu demek istiyorum. Lütfen, istirham ediyorum. Yangınlara müdahale ediyoruz, yetişiyoruz, bazıların gittiğimiz zaman kayıplarımızı görüyoruz. Çok derin acılar yaşıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

“En uzak noktalardaki köylerimizi özellikle seçtik”

Orman teşkilatının yangınları önlemek için köylerde ilk müdahale amacıyla yangın tankerleri verildiğinden bahseden Vali Özarslan, “120 köyümüzde yangın eğitimleri gerçekleştirilecek. En uzak noktalardaki köylerimizi özellikle seçtik. Orman varlığı endemik, nadir bulunan, endemik özelliği olan köyleri seçtik. Bu orman varlığı küçük bir hata ile yok olabilir. İşte biz bunun için buradayız. Eğitim takımımız hem pratik hem de teorik bilgilerle köylülerimizi aydınlatacaklar. Böylece yaygın bir halk eğitimiyle yangınların, kayıpların önüne geçmiş olacağız.

Bir anda alevlere teslim oldu Bir anda alevlere teslim oldu

Akıl Allah tarafından, acılar ve kayıplar olduktan sonra ah vah etmek için verilmemiştir. Tedbir almak için verilmiştir. Halkımız zekidir. Kavrayışı hızlıdır. Yeter ki uzmanlarımız ve halkımız yakın olsun. Biz de burada halkımızla uzmanlarımızı yakınlaştırıyoruz. Temel amacımız bu.” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Merve Yerli