Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, 20 Ağustos 2024 Salı günü Gerze ilçesine bağlı Yuvalı köyünde kaybolan Alzheimer hastası Yaşar Okur’un bulunmasının ardından Sinop'taki verilere dikkat çekti. Özarslan, evinde Alzheimer hastası bulunan ailelere hayati tavsiyelerde bulundu.

Yaşar Okur’un ailesine geçmiş olsun dileklerini ileteyen vali Özarslan, Sinop’ta Ağustos 2023 – Ağustos 2024 tarihleri arasında Alzheimer ve diğer bunama tanıları konulan 2700 adet yaşlının bulunduğunu ifade etti.

Evinde Alzheimer hastası bulunan aileler için önemli tavsiyeler veren Özarslan şunları ifade etti; “Değerli hemşehrilerim. Salı günü kaybolan Yaşar amcamızı yoğun aramalar sonucunda sağ salimen bulduk. Kendisi hastanemizde müşahede altında tutuluyor. Kendisine acil şifalar diliyorum. Ailesine ve kendisine geçmiş olsun diliyorum.

Aramaya katılan fedakâr görevlilerimize çok teşekkür ediyorum. Sinop ülkemizde ve hatta Avrupa'da yaşlı nüfus oranı ile dikkat çekiyor. Alzheimer genellikle ileri yaşlarda görülüyor. Yaş ilerledikçe Alzheimer görülme sıklığı ve riski artıyor. İlimizde bu nedenle Alzheimerdan muzdarip yaşlılarımızın "kaybolma" hadisesi ile tekrar karşılaşma olasılığımız yüksek. Bilinçsiz, amaçsız ve şuursuzca dolaşma; Alzheimer hastalarının yaşadığı en sık görülen sorun. Hastalar genellikle çıktıkları yoldan geri dönemiyor veya bir arama ve yardım sonucu ancak evlerine geri dönebiliyor. Evlerinden çıkanlar kimi zaman yola çıktıkları yerlerden çok uzakta buluyor.

Sinop'ta kamu kurumları kadınlar için sahaya çıktı Sinop'ta kamu kurumları kadınlar için sahaya çıktı

Sinop'umuzda Ağustos 2023-2024 tarihleri arasında Alzheimer ve diğer bunama tanıları konulan 2700 yaşlımız var. Alzheimerdan muzdarip yakını olan hemşehrilerimizin bu kaybolma hadisesine yönelik bazı tedbirler almalarında fayda olacak.

Alzheimerdan muzdarip yakınınızın kendi başına dışarı çıkmasına engel olamıyor ve kaybolmasından korkuyorsanız bir şekilde giysisinin içine GPS sistemi yerleştirmekte veya hareketli konumlarını bildiren bileklik takmakta fayda var. Böylece kaybolsa dahi yakınınızın nerede olduğunu bilirsiniz. Yakınınızın cebine kaybolduğu zaman onu bulan kişiyi bilgilendirecek şekilde hastalığı hakkında bilgi yazalım, aranması gereken irtibat numaralarını not etmeniz de çok faydalı olacak.

Alzheimer yakınları olan hemşehrilerimize Allah güç ve kuvvet versin."

Muhabir: Merve Yerli