Bugün saat 12.30’da Sinop Hükümet Meydanı’nda toplanan sendika üyeleri tek ses olarak ortak basın açıklaması yaptı. Ortak basın açıklamasına Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, TEÇ-SEN ve Öğretmen Sendikası katıldı.

6 sendikanın yaptığı ortak basın açıklamasını Eğitim-İş Sinop Şube Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu ve Eğitim-Sen Sinop Şube Başkanı Musa uzun okudu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Haklarımıza ve taleplerimize sahip çıkıyoruz! Mevcut içeriğiyle Öğretmenlik Meslek Kanunu’na itiraz ediyoruz!

Millî Eğitim Bakanlığının (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) geçtiğimiz yasama dönemi sonunda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmış ve kanunun ilk 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen kabul edilmiştir.

Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB, sürecin başından bu yana bildiğini okumaya devam etmeyi sürdürmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur.

Bugün burada Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi ile ilgili itirazlarımızı sizlerle paylaşmak için toplandık. Bu teklif, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, bizi daha da zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Kanuna dair temel itirazlarımız şu şekildedir;

Meslek Kanunu Tanımı Yanıltıcıdır

Bu kanun teklifi, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor; bir meslek kanunu niteliği taşımıyor. Öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, mesleki haklar, sosyal haklar, örgütlenme özgürlükleri gibi konular hiçbir şekilde kapsamda yer almıyor.

Anayasa Mahkemesi Kararları Göz Ardı Edilmiştir

Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler yeniden düzenlenmeden teklifte yer alıyor. Özellikle aday öğretmenlik süreci, bu sefer hazırlık eğitimi adı altında güvencesiz bir hale getirilmiştir.

Unvan Ayrımı Kabul Edilemez

Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları, görevde herhangi bir yetki farklılaştırması olmadan korunmuştur. Meslek kıdemi esas alınarak yapılan ücret düzenlemesi, tüm öğretmenlere unvan şartı aranmaksızın verilmelidir.

Gönül Elçileri projesiyle bir çocuk daha sıcak yuvaya kavuştu Gönül Elçileri projesiyle bir çocuk daha sıcak yuvaya kavuştu

Eğitim Fakülteleri Suçlanıyor

Kanun teklifine göre Millî Eğitim Bakanlığı başarılı, eğitim fakülteleri ise başarısız olarak gösterilmektedir. Bu gerçek dışı bir iddiadır ve öğretmen yetiştiren kurumların itibarını zedelemektedir.”

Muhabir: Ümit Can Gökçen