Sinop'un Erfelek ve Ayancık ilçelerindeki doğal kestane ormanları, sadece kestane meyvesiyle değil, kestane çiçeğinden yapılan çayıyla da gündemde. 

Son araştırmalara göre; kestane balına göre antioksidan miktarı 50 kat daha yüksek çıkan kestane çiçeği çayı üretime geçtiği takdirde Sinop'a büyük bir katma değer sağlayacak.

Sinop’ta sağanak yağış etkili oldu Sinop’ta sağanak yağış etkili oldu

Vitrinhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, konuyla özel olarak yakından ilgilenen İl Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun'u ziyaret etti. Tarımsal ve endemik bitkiler konularında çalışmaları bulunan Altun'un ikram ettiği kestane çiçeği çayını Sinop Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu ile birlikte içen Gazeteci Özşahin, kendine has aroması bulunan çaya tam not verdi. 

Kestane ağaçlarının mayıs ve haziran aylarında çiçek açtığına dikkat çeken Gazeteci Özşahin, 2021 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yapılan araştırma sonucu kestane çiçeği çayının kestane balına göre antioksidan miktarının 50 kat daha yüksek çıktığını hatırlattı. Sinop'un Erfelek ve Ayancık ilçelerinde büyük kestane ormanlarının varlığını anımsatan Özşahin, kestane çiçeklerinin ıhlamur gibi ağaçlardan toplanmasına gerek olmadığını, çiçeklenme bittikten sonra yere dökülen erkek çiçek püsküllerinin toplanabildiğini, bu konuda bölge insanının bilgilendirilebileceğini söyledi. 

Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun'un bu konudaki çok yönlü çalışmalarını yakından takip ettiklerini kaydeden Serhat Özşahin, "Sayın müdürümüz konuyla çok yakından ilgili. Kendisine memleketimize sunduğu bu katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Kestane çiçeği insanların bağışıklık sistemini koruyor. Kestane balına göre 50 kat antioksidan ürettiği kanıtlanan kestane çiçeği çayının tüketimini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bol polenli yapıya sahip kestane çiçeği çayı için herhangi bir işlem yapılması gerekmiyor. Kurutup çay yapabiliyorsunuz" dedi.85661Ca7 8E3C 4045 9521 A733D2575C7E8B20Dbdb A373 484B 87C8 748B0C1Fb054

Muhabir: Merve Yerli