Sinoplu bir girişimci olan ve aynı zamanda Aşıklar Sahili’nde bulunan Gurme Restoran işletme sahibi Janset Şanlı, “Çörek otunu ilk olarak bu yıl deneme amacıyla ektik. Çok küçük bir alana ektiğimiz çörek otu hasadını ise bugün yaptık. Verim açısından Karadeniz ikliminin uygun olduğunu deneyip görmüş olduk. İlerleyen zamanlarda tekrar ekilebilir” diye konuştu. Ayrıca Şanlı, çörek otunun siyah kimyon olarak da adlandırıldığını fakat kimyon ile hiçbir ilgisi olmadığını belirterek şunları kaydetti:

“Çörek otu zor iklim koşullarında da yetişebiliyor. Temmuz sonu ve Ağustos aylarında hasat ediliyor. Bitkiler sararmaya başlıyor ve kapsülün içinden siyah taneler çıkıyor. Tohum ve toz halinde tüketilebildiği gibi tohumlarının sıkılmasıyla da yağ elde edilebiliyor. Yağının pres yöntemiyle elde edilmesi daha sağlıklı bir yöntem. Ayrıca çörek otu bitkisi tıbbi aromatik bir bitki. Bu nedenle arıcılık yapanlar için önem arz ediyor.”

Çörek otu faydaları

Çörek otunun birçok faydası bulunuyor. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, sindirim sorunlarını hafifletme, iltihabı azaltma ve hatta bazı kanser türlerine karşı koruma sağlama potansiyeliyle dikkat çekiyor. Çörek otunun bilinen diğer faydaları ise şu şekilde;

Kolesterolü düşürme, bağışıklık sitemini güçlendirme, saman nezlesi ve alerjik semptomları hafifletme, adet döngüsünü düzenleme ve sancıları hafifletme, akciğer sağlığı ve KOAH tedavisi, enfeksiyonları önleme, İltihaplı cildi yatıştırma, astım ve bronşit semptomlarını azaltma, mide ülserini engelleme, eklem ağrılarını azaltma, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltma, egzama, sedef ve akne tedavisi, saçları güçlendirme ve parlaklık kazandırma, timokinon, A, C, B1, B6, biotin, niasin ve folik asit içeriği, iltihap önleme ve solunumu rahatlatma, kan şekeri düzenleme, cilt hücrelerini yenileme ve yaşlanma karşıtı etki, hafıza ve odaklanmayı artırma, kilo verme sürecine engel olma, ciltteki gözenekleri açma ve yağlı ciltleri dengeleme, saç dökülmesine karşı koruma ve saçları besleme.

Her gün 1 çay kaşığı öneriliyor

Çörek otu yağı ise tüm bu faydaların yoğunlaşmış halidir. Çörek otu yağı faydaları ise; kolesterolü düşürme, kan şekerini düzenleme, cilt sağlığını iyileştirme ve saçları güçlendirme şeklinde sıralanabilir. Çörek otu yağının genellikle günde bir çay kaşığı tüketilmesi önerilir. Salatalara, yemeklere veya yoğurda eklenerek tüketilebilir. Saça olan faydası bakımından saç bakım rutinine eklenmesi önerilmektedir. Her gün 1 çay kaşığı çörek otu tüketmek, genel sağlığı desteklemek ve hastalıklara karşı korunmak amacıyla etkili bir yöntemdir.

Sinop’ta yağış sonrası bazı caddeler göle döndü Sinop’ta yağış sonrası bazı caddeler göle döndü

Diyet listelerinde yerini alan çörek otu,  sabahları aç karnına yendiğinde metabolizmayı hızlandırma, sindirimi kolaylaştırma ve gün boyu enerji verme gibi etkilere sebep olmaktadır.

Muhabir: Merve Yerli