Sinop Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen kamu diş hekimleri, düzenledikleri basın açıklamasıyla taleplerini dile getirdi. Açıklamada, mevcut çalışma koşullarının zorluklarına dikkat çekilerek, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı.
EŞİTLİK VE ADALET İSTİYORUZ
Genel Sağlık-İş Sendikası adına Diş Hekimi Reyhan Korkmaz, yaptığı açıklamada eşitlik ve adalet istediklerini belirterek; “Sağlık sisteminin temel taşlarından biri olan ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sağlık emekçileri, bütün meslek gruplarında olduğu gibi yıllardır süregelen hak kayıpları ve adaletsizlikler karşısında artık tükenmiş haldedir. Sağlık emekçilerine yaşatılan bu sorunlar yalnızca sağlık çalışanlarını değil, halk sağlığını doğrudan olumsuz etkilemektedir.” dedi.
Korkmaz, gelişen teknolojiyle birlikte dünya hızla değişirken ve gelişirken, kendilerinin hâlâ temel haklarının mücadelesini vermekte olduğunu söyledi. Korkmaz, “2025 yılında; yapay zekâ insanlarla sohbet etmekte, uzay turizmi konuşulmakta, ancak biz sağlık emekçileri hâlâ sağlıkta şiddetle mücadele etmekteyiz. Çalışma koşullarımızın uygun olmadığını haykırmaktayız. Her diş hekiminin 4 el kuralı ile çalışmasının gerekliliğini anlatmak zorunda kalmaktayız. Ağız ve diş sağlığı hizmeti verirken randevu sürelerinin yetersiz olduğunu ifade etmekteyiz. Hasta mahremiyetinin önemini belirtmekte, bir odada 2-3-4 ünit ile muayene yapılamayacağını dile getirmekteyiz.” diye konuştu.
Açıklamalarını sürdüren Korkmaz, “Maaşlarımızda tabanı, teşviki, sabiti ile yaptığınız sürprizi istemiyoruz. ‘Emekliliğe yansıyan tek kalem maaş’ talebimizi tekrar ediyoruz. Biz en temel haklarımızın peşinde mücadele etmek zorunda kalırsak, mesleğimizi layığıyla nasıl icra edeceğiz? Her gün yüzlerce hastaya şifa dağıtmaya çalışan biz sağlık emekçileri bunun için çabalarken, aklımız maaşlarımızda, evimizde, yediğimiz ekmekte ve adil olmayan çalışma koşullarında kalırsa hizmet kalitesini nasıl yükselteceğiz? Bilgi birikimimizi, yeteneklerimizi ve insanlığa olan bağlılığımızı en iyi şekilde sunmak varken, yaşadığımız temel özlük haklarına dair sorunlara enerjimizi harcamak zorunda kalmak, meslek onurumuza ve halkın sağlığına zarar vermektedir. Bu yalnızca bir ekonomik sorun değildir; onur meselesidir!” şeklinde konuştu.
BURADAYIZ ÇÜNKÜ HALKIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ
Hekimbirliği Sendikası adına konuşan Diş Hekimi Seldan Özdemir, “Bugün Kamu diş hizmetlerinin nitelik ve niceliğini arttırmak için buradayız. Diş hekimleri hastalarına yeterli zaman ayıramıyor, bunun anlaşılması ve düzeltilmesi için buradayız. Diş hekimleri ağız diş teknikeri ya da dental asistanı olmadan çalışıyor ki bu halk sağlığı için büyük tehlikedir. Bunun düzeltilmesi için buradayız. Topluma hiçbir yararı olmayan vardiya, mesai kaydırma gibi uygulamaların, aile yapısına da toplum yararına da aykırı olduğunu vurgulamak için buradayız. Diş hekimleri ve sağlık emekçileri performans baskısı altında yoksulluk sınırında maaş alıyor. Bunun hiç kimseye faydası olmadığını anlatmak için buradayız. Şiddeti engellemek için herhangi bir idari tedbirin olmadığını, sağlıkta şiddetin tüm topluma karşı işlenmiş bir suç olduğunu vurgulamak için buradayız. Bugün buradayız çünkü yıllardır yazılı, sözlü gerekli yerlere gerekli sorun ve çözüm yolları iletildi. Fakat ilerleme olmadı.” diye konuştu.
SORUNLAR ÇÖZÜLSÜN İSTİYORUZ
Açıklamalarını sürdüren Özdemir şöyle konuştu, “Sağlık emekçileri, diş hekimleri, uzman diş hekimleri, doktoralı diş hekimleri, cezaevi diş hekimleri, adsm-adsh da çalışan diş hekimi ve sağlık çalışanları, devlet hastanelerinde çalışan diş hekimleri, 1. Basamakta, üniversitelerde çalışan diş hekimleri, atanmayan diş hekimleri, atanmayan sağlık çalışanları, ağız diş sağlığı teknikerleri, diş teknisyenleri ve tabi ki halkımız. Hepimiz daha nitelikli hizmet istiyoruz. Sorunlar çözülsün istiyoruz. Bunun için sesimiz duyulsun istiyoruz”
Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) adına açıklama yapan Ayhan Çalık ise şunları kaydetti:
“Sağlıkta dönüşüm programının sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına yönelik etkilerini günümüzde çok daha derinden yaşamaktayız.
Ekonomik dar boğaz gerekçe gösterilerek tasarrufun öncelikle kamudan ve kamusal hizmet veren emekçilerden başlanarak yapılması sadece özlük ve mali haklarımızı değil nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetini de etkilemektedir. Sağlık emekçisi ve halkı karşı karşıya getiren bu sistemde en çok zarar görenlerin başında ağız ve diş sağlığı alanında çalışan kamu emekçileri gelmektedir.
Yüksek MHRS sayıları, kısıtlı süreler, eksik istihdam, sağlıksız ve güvenli olmayan birimler, düşük ücretler, tükenmişlik ile ağız ve diş sağlığı birimlerinde hizmet üretemiyoruz.
Ağız ve diş sağlığı emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarını alma ile halka nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmeti sunma mücadelesinin bir parçası olarak kamu ağız ve diş sağlığı hizmeti veren bütün kurumlarında 14 Şubat 2025 Cuma günü yapacağımız iş bırakma eylemine halkımızın ve tüm sağlık emekçilerinin destek vermesini bekliyoruz.”