Vali Mustafa Özarslan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat ve Sinop İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hüsamettin Kars katıldı. 

Vali Mustafa Özarslan, Valilik Toplantı Salonu’ndaki toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" dolayısıyla İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın talimatlarıyla 81 il yöneticileri ile video konferans görüşmesi yaptıklarını, illerdeki afet risklerini azaltılması konusunda çalışma başlattıklarını ifade etti.

Toplantı sonrasında Sinop’ta gerçekleştirilen çalışmalar hakkında İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu ile birlikte, gelinen süreç hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını kaydeden Vali Özarslan; il afet risk azaltma planlarının hazırlanması ve uygulanmasıyla; şehirlerde güvenli bir yaşam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemek, afet risk azaltma bilinci oluşturmak, kaynakların etkili kullanımını sağlamak, paydaşlar arasında iş birliğini artırmak, afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaların azaltılmasının amaçlandığını söyledi.

Konuşmasını sürdüren Vali Özarslan; planın amaçlarını şu şekilde sıraladı:

Afet erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırmak.

Afet risklerini azaltıcı denetim mekanizmalarının oluşturmak.

İlimizin afet risk potansiyelini belirlenmek.

Sinop’tan Filistin’e destek mesajı Sinop’tan Filistin’e destek mesajı

Afet riski altında olan bölgelerde yerleşimi engellemek.

Afete özgü altyapı veya hizmetlerde iyileştirmeler tasarlamak.

Afet risklerini mekânsal planlara yansıtmak.

Afet risklerini azaltıcı önlemleri almak. Kentsel dönüşüm vasıtasıyla afet risklerini azaltmak. Kritik tesisleri güvenli hale getirilmek. Kurumlar arası koordinasyonu arttırmak.

Kamu kurum personellerinin afet bilincini arttırmak. Kurum personellerinin teknik bilgi ve donanımlarını artırılmak. İlimiz vatandaşlarının afetler konusunda bilinçlenmesini sağlamak. Sigorta sistemini yaygınlaştırmak şeklindedir.”

 “Doğal afetlere karşı 103 eylem planımız bulunuyor”

Yangın, deprem, heyelan, sel ve taşkın başlıkları altında 103 eylem planları bulunduğunu belirten Özarslan şunları kaydetti:

 “İl ve ilçe merkezlerinde AFAD tarafından toplam 12 lokasyonda İkaz Alarm Sisteminin kurulumu tamamladık. Sel ve Taşkınların önlenmesine yönelik, DSİ programına ek olarak İçişleri Bakanlığımızca tahsis edilen 9 adet ekskavatör ile Ayancık Çayı, Zindan Çayı, Ayancık Dolaysökü Çayı, Türkeli Çayı, Türkeli Helaldı Çayı, Dikmen Güzelce Çayı, Durağan Akbaş Çayı, Durağan Çöve Deresi'nde 24.600 kamyon seferinde 370 bin metre küp rüsubat temizliğini gerçekleştirdik. Tüm il genelinde idareci, kamu personeli, vatandaşlar ve öğrencileri kapsayacak şekilde 2023 yılında 1080, 2024 yılına ise 1239 kişiye Afet Farkındalık, 120 Orman Köyümüzde Yangın Farkındalık ve Destek AFAD eğitimi verdik. İl genelinde kroki halinde olan Afete Maruz Bölgelerin sayısal hale getirilmesine yönelik çalışmalar yaparak, 80 adet işlemleri tamamlanmış bölgenin tapuya şerh işlemlerini gerçekleştirdik. Hazırlanan yeni imar plânında afete maruz bölge sınırları belirtilerek plâna işlenmesini sağladık.  Orman yangınları ile mücadele ve hasat zamanı anız yakılması olaylarının önlenmesi amacıyla İlçe Jandarma Komutanlıklarına bağlı Asayiş Timleri ile Çevre  ve  Koruma  Timi  vasıtasıyla  devriye  faaliyetleri  icra  edilmiş  ve  vatandaşlar bilgilendirilerek farkındalık sağlanmıştır.

Cuma günü hutbelerde hasat zamanı anız yakılmaması konusunda ve kırsal yerlerde ateş yakılmaması, yakılan ateşin söndürülmesi konusunda vatandaşlarımız için gerekli uyarılar yapılmıştır.

Anız yangınlarına ilişkin Ziraat Odaları, Muhtarlıklar, Köy Meydanı ve camilerde bilgilendirme yapılarak afiş/broşür vb. dağıtılmıştır.

Bu kapsamda 41 merkez ilçe köyünde muhtarlıklarda bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Bilgilendirme toplantılarında toplam 615 kişiye ulaşılmıştır.

Köylerimizde ve mahallerde bilgilendirme amaçlı afişler asılarak broşür dağıtılmıştır.

Ayancık-Sakız İl yolu, İkisu-Yenikonak, İkisu-Ayancık, 15. Bl. Hd.-Türkeli- Çatalzeytin Yolu yol yapım çalışmaları kapsamında heyelan tespit edilen lokasyonlarda ıslah çalışmaları devam etmektedir. Taşkın alanı içinde bulunan tomruk depolama sahalarının kaldırılması ve başka bir alana taşınması kapsamında Ayancık ilçesi Tarakçı köyü mülki hudutları içerisinde yeni Orman Deposu faaliyete başlamıştır.

Kentsel alanlarda bulunan enerji nakil hatlarını yatırım ve tesis çalışmaları kapsamında 2021 yılında 9 km, 2022 yılında 6 kilometre , 2023 yılında 7 kilometrelik ve 2024 yılında da 4,5 km'lik bölümünde hatlar yeraltına alınmıştır.

Ormanlık alandan geçen enerji nakil hatlardaki direklerin yatırım ve tesis çalışmaları kapsamında 2021 yılında 3990 adedi, 2022 yılında 4016 adedi, 2023 yılında 4597 adedinin ve 2024 yılında da 3880 adet direğin değişimi yapılmıştır.

İl Afet Risk Azaltma Planı tamamlanma oranı Sinop'umuzda %35 civarındadır.

İnşallah önümüzdeki dönemde hedeflerin mümkün olduğunca gerçekleştirerek bu oranın çok üzerinde bir seviyeye geleceğiz. Buna yönelik çalışmaları büyük bir gayretle yürüttüğümüzü belirtmek istiyorum.”

“Afetin izleri büyük ölçüde silindi”

2021 yılında Sinop’un Ayancık ve Türkeli ilçelerinde büyük bir sel afeti yaşandığından bahseden Vali Özarslan, afetin izlerinin büyük ölçüde silindiğini vurguladı.

Konuşmasını sürdüren Özarslan, “Sinop’umuzun her türlü afete karşı hazır durumda olması için tüm paydaş kurumlarımızla birlikte çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.Afetin izlerinin silinmesi ve yeni bir afet olayının yaşanmaması için fedakârca görev yapan mesai arkadaşlarıma, kamu kurum ve kuruluşlarımızın çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülerimize, basın camiamıza ve maddi ve manevi destekleriyle Sinop’umuza destek olan Aziz Milletimize çok teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile sel felaketinde yitirdiğimiz canlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum.

Rabbim Ülkemizi ve Milletimizi tüm afetlerden korusun.

İl Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısının Sinop’umuz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.” diye konuştu.

Muhabir: Merve Yerli