Sinop Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanları ve ilgili kurum müdürlerinin katıldı.
Toplantıda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği gereği, sahipsiz hayvanların korunması, rehabilitasyonu ve sahiplendirilmesi konularında alınması gereken tedbirler ele alındı.
Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, toplantı ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantımızı, Sinop ve İlçe Belediye Başkanlarımızın, Doğa Koruma/Milli Parklar Bölge Müdürümüzün, ilgili Müdürlerimizin, belediyelerimizin hizmetle ilgili sorumlu yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileriyle birlikte verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bilindiği üzere konuyla ilgili 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu çıktı ve yeni yasa da artık sokak hayvanları kavramı yok.Bu hayvanlar belediyelerin "hayvan bakımevleri"nde olması gerekiyor. Bu kanunun uygulanmasını sahada etkin bir şekilde uygulanarak; hem herhangi bir vatandaşımızın bir zarar görmemesi hem de hayvan haklarının etkin bir şekilde korunması gerekmekte. Sorunun; sosyal hayatımıza, gündelik hayatımıza, vatandaşlarımız güvenliğine olumsuz bir etki yaratmaması için gerekli tedbirler ne olabilir, neler yapabiliriz? Bu konular gündemimizin asıl konusuydu. Bu kapsamda özellikle bu konu üzerindeki çalışmalarımızı yoğunlaştırma kararı aldık. Toplantıda alınan kritik kararlarımızdan bahsetmek gerekirse, öncelikle tabii ki sahipsiz hayvanların belediyelerimiz tarafından uygun koşullarda barındırılması için "Hayvan Bakımevleri"nin ve "Doğal Yaşam Merkezleri"nin oluşturulması.Bunlarla ilgili hem mevcut barınakların fiziki koşullarını geliştirilerek hızlı bir biçimde ruhsatlandırılması, eksiklerinin tamamlanması, yasal zorunluluk olan 25 bin nüfusun üzerindeki belediyelerin kurması gereken "Hayvan Bakımevleri"nin kurulumu ve mevcutların fiziki şartlarını, hukuki şartları taşıyacak şekilde hazırlanarak ruhsatlandırılması gerekiyor. Belediyelerimizi, bu husustaki yapacakları inşaa faaliyetlerinde ve hizmetlerinde kamu desteğinden istifade ettireceğiz. Bu kapsamda bizim ilimizde Sinop Merkez ve Boyabat Belediyesi ilçemiz kanunen "Hayvan Bakımeevleri"ni oluşturmak zorundalar.Mevcut olanların kapasitelerini arttırmaları gerekmekte. Bu konuda, bu belediyelerimizin çok kısa zaman içerisinde tüm süreçlerini tamamlayıp, ruhsatlandırmalarını tamamlayıp yasanın öngördügü ideal hizmetleri vermesi gerekiyor. Bu önemli bir görev. Bir taraftan hayvan haklarının, hayvanların refahının korunması bizim görevimiz. Aynı şekilde kontrolsüz sahipsiz hayvanlarının oluşumunu ve bunun gündelik hayatta yarattığı olumsuz etkileri ni ve zararların oluşmamasını da önlemekte yine bizim önemli vazifemiz. Bu konuda da belediyelerimiz üzerlerine düşen vazifelerini yerine getirirken, kendileri bunun için çaba gösterirken; bizler de Valilik ve Kaymakamlıklar olarak, Doğa/Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, ilgili diğer Müdürlükler ve il Özel İdare olarak belediyelerimizin yanlarında olacağız. Hayvan Hakları Kurul üyesi mesai arkadaşlarıma ve değerli belediye başkanlarımıza, toplantımıza katılıp görüş ve önerilerini paylaşan kurul üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Aldığımız kurul kararları Sinop'umuza hayırlı olsun."