Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kurumu olan ve Avrupa Birliği eş finansmanıyla IPARD Programını yürüten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 28 Haziran 2024 tarihinde IPARD III Programının ikinci (2.) proje çağrısını ilan etmişti.

Sinop Valiliği’nden yapılan açıklamada, IPARD III programı kapsamında ikinci proje çağrısının kırsalda “çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme” sektörü kapsamında olduğu ve başvuruların 27 Eylül Cuma günü tamamlandığı bilgisi verildi.

Sinop’un bu yıl ilk defa IPARD Programından yararlanmaya başladığının ve birinci çağrı kapsamında Sinop’tan 4 adet proje başvurusu yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, ikinci çağrı kapsamında ise bu sayının daha da artarak 13’e çıktığı ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

“IPARD Programı ikinci proje çağrısı kapsamında yatırım tutarı 119 Milyon TL, talep edilen hibe tutarı 74 Milyon TL olan 13 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin sektörlere dağılımı şöyledir:

2 adet serada kesme çiçek yetiştiriciliği projesi,

1 adet serada tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği projesi,

Ayçiçeğinde gümrük vergilerine düzenleme Ayçiçeğinde gümrük vergilerine düzenleme

1 adet zanaatkârlık (otantik ahşap kapı imalatı) projesi,

3 adet çeltik kurutma projesi,

1 adet unlu mamuller projesi,

2 adet kırsal turizm projesi (konaklama ve yeme-içme tesisi),

1 adet kültür balıkçılığı projesi,

1 adet makine parkı projesi,

1 adet güneş enerji santrali projesi.

Hayvancılık Projelerine ve Makine-Ekipman Alımı İçeren Projelere Başvurular Devam Ediyor

Açıklamanın devamında halihazırda hayvancılık sektöründen ve açık alanda bitkisel üretim projelerine (makine ekipman projelerine) yönelik başvuruların devam ettiği bilgisi verilerek,

“IPARD Programına gerçek ve tüzel kişiler, üretici örgütleri ve ziraat odaları başvuru yapabilmektedir. Bu sektörlerden yatırım fikri olan kişilerin, ziraat odalarının, kooperatif ve birliklerin daha detaylı bilgi almak üzere TKDK Sinop İl İrtibat Ofisine bizzat başvurmalarında veya telefonla (444 8535) bilgi almalarında yarar bulunmaktadır. Bu çağrıları yatırımcıların, çiftçilerimizin, ziraat odaları, birlik ve kooperatiflerin ihtiyaç duydukları yatırımları gerçekleştirmek için güzel bir fırsat olarak değerlendirmelerini bekliyoruz. Bizler de Sinop Valiliği olarak kendi uhdemizdeki konularda her türlü desteği vermeye ve kolaylaştırıcı rol oynamaya devam edeceğiz. Böylelikle Sinop’umuzun ihtiyaç duyduğu alanlarda proje ve yatırım miktarının artmasına hep birlikte katkı sunmaya devam edeceğiz” denildi.

Kaynak: BÜLTEN