Sinop genelinde her yıl onlarca köy evi elektrik kontağı ve diğer sebeplerden dolayı yanarak kül oluyor. Can ve mal kayıplarına neden olan köy evi yangınlarının önüne geçmek amacıyla Sinop'ta çalışma başlatıldı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün çalışmalarını yerinde inceleyen ve Sinop'a yeni atanan İl AFAD Müdürü Hüsamettin Kars'ı ziyaret eden Vali Özarslan, burada açıklamalarda bulundu. Yangınlara karşı bilgilendirme çalışmalarına yönelik “eğitim takımı” kurulduğunu kaydeden Vali Özarslan,  Sinop'ta 463'ü köyün orman köyü olduğunu hatırlattı. Yangınların da büyük çoğunluğunun bu köylerdeki ahşap yapılarda meydana geldiğini dile getiren Vali Dr. Özarslan gazetecilere yaptığı açıklamada; "Bu günkü ziyaretimizde detaylı bir şekilde Sinop'umuzda 2023 yılı ile 2024 yıllarında meydana gelen afetlerin analizini ve iki yılın mukayesesini müdürlüğümüzün idarecileriyle birlikte yaptık.

Sinop'umuzun %68,6’sı ormanlarla kaplı olup, ilimizde toplam 465 köyümüz var. Bu köylerden yalnızca 2'si orman köyü değil. Geriye kalan 463'ü orman köyü.

Sinop'ta 2023 yılında toplam 25 afet meydana geldi. Bunların 20'si orman köylerindeki ahşap yapılı konutlarda vuku buldu. 2024 yılının ilk sekiz ayında ise toplam 28 adet afet meydana geldi. Bunlardan 27'si yine köylerde ahşap yapılı konutlarda yangın olarak vuku buldu.

Sinop'ta geleneksel ahşap mimarisine sahip bitişik nizama yakın evler, köylerimizin yaygın yerleşim tipini oluşturmakta. Ahır, samanlık gibi müştemilat yerler arazi sınırlaması nedeniyle köy evlerine de yakın. Evlerde kurulan elektrik iç tesisatlarının çoğu geçmiş yıllarda kurulmuş olup priz, kablo, sigorta vb. bileşenleri eski ve hayat koruma üniteleri de birçok evde bulunmamakta.

Yangınların ana nedeni elektrik tesisatı

Üçüncüoğlu TKF genel kuruluna katıldı Üçüncüoğlu TKF genel kuruluna katıldı

Günümüzde evlerde kullanımı gittikçe yaygınlaşan ve yüksek elektrik tüketen ütü, fırın, ısıtıcı, şofben gibi cihazların eski elektrik tesisatlarına sahip evlerde kullanımı yangın risklerini artırmakta ve evlerde elektrik tesisatı kaynaklı yangınlara yol açmakta.

İtfaiye raporlarından çıkarılan analizlere göre köylerimizde elektrik tesisat kaynaklı nedenler yangınların ana nedeni. Yangınların meydana gelmeden önlenmesi, yangınlara karşı dikkat ve farkındalığın oluşturması amacıyla; Valiliğimiz koordinesinde ilgili paydaşların katılımıyla eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yürütülmesini planladık.

Farkındalık için “eğitim takımı” kuruldu

Bu kapsamda köylerimizde ahşap yapılı evlerimizdeki yangınla mücadelede paydaş kurumlarımız olan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Belediye İtfaiyeleri, İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi, Orman Bölge Müdürlüğü ve YEDAŞ'ın uzmanlarından oluşan bir "eğitim takımı" kurduk.

İl ve ilçe merkezlerinden uzaklık, nüfus ve hane sayısı kriterleri ışığında belirlediğimiz 120 köyümüzü, eğitim takımımız ziyaret ederek; halkımıza yangın riskini azaltıcı eğitim faaliyetlerinde bulunacaklar. Rakamları düzeltmeden başarılı olduk diyemeyiz. Paydaş kurumlarımızla iş birliğini artırarak ve eğitim faaliyetlerimizle; köylerimizdeki ahşap yapılı evlerimizdeki yangın sayılarını azaltacağız."

Muhabir: Merve Yerli