Sinop'ta gençler, öğrenciler ve memurların kiralık ev bulma konusunda zorluklar yaşadığına dair şikayetler artıyor. Sinop Antik Otel İşletmecisi ve Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Sinop İl Temsilcisi Ali Yılmaz, bu durumun ana nedeninin kaçak, kanunsuz ve denetimsiz pansiyonculuk faaliyetleri olduğunu söyledi. 

Palau bayraklı lüks gemi 11. kez Sinop'tan demir aldı Palau bayraklı lüks gemi 11. kez Sinop'tan demir aldı

Yılmaz, yaz sezonunda yasalara aykırı bir şekilde faaliyet gösteren pansiyonların, yazlık dairelere 3-5 yatak ekleyerek, ikinci el eşyalarla donatıldığını ve kısa sürede yasa dışı kazanç elde ettiği için sürekli olarak kiraya verilmediğini belirtti. Ali Yılmaz, bazı pansiyonlara da yasa tanımaksızın kanunsuz  şekilde yönetmeliklere uygunluğunu denetlemeden ruhsat verildiğini iddia etti. Yılmaz; hatta bazı pansiyonların varlığından kimsenin haberdar bile olmadığını ileri sürdü.

Yılmaz, kanuna aykırı verilen ruhsatlarla ilgili olarak bir yıldır savcılığa 4 suç duyurusunda bulunduğunu ancak henüz bir haber alamadığını, ayrıca bu kanunsuz faaliyetleri ihbar ettiğini fakat ilgilenen olmadığını belirtti. Yine Sinop'ta birçok sözde emlakçının aslında emlak satışı yerine pansiyon kiralamaktan para kazandığını ifade eden Ali Yılmaz, herhangi bir emlakçıya pansiyonla ilgili soru sorulduğunda onlarca seçenek sunulduğunu ancak bu seçeneklerin yasal olup olmadığının sorgulanmadığını ve ilgilenen bir yetkilinin olmadığını söyledi.

Ali Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu durumla ilgilenen hiç bir yetkili yok. Sinop kanunsuz ve denetimsiz bir şehir. Sinop'ta birçok sözde emlakçı bulunuyor. Bu kişilerin para kazanma kaynağı emlak satışı değil, pansiyon kiralamaktır. İnanmayanlar bir emlakçıya pansiyon sorduğunda yüzlerce seçenek sunacaklarını görebilirler. Ancak, bu emlakçıların yasal olup olmadığı konusunda sorular sorduğumda cevap alamıyorum. Savcılığa suç duyurusunda bulunuyorum, ancak belediye başkanlığından, iç işleri bakanlığından veya il idare kurulundan soruşturma için izin alınması gerektiğini söylüyorlar. Ancak izin verilmiyor ve hiçbir işlem yapılamıyor. Yani, bu kişilerin kanunu çiğnemeleri suç değil. Bu durum, kiralardaki uçuk artışlara ve Sinop'un zaten sınırlı olan turizmini olumsuz etkiliyor. Sinop, bedavacı ve ucuzcu bir tatil yeri haline geliyor. Bu durumu yetkililere ve ilgililere sunarak dikkatlerini çekmek istiyorum"

Editör: Serhat Özşahin