Sinop Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Vali Dr. Mustafa Özarslan, ve eşi Reva Beray Özarslan, Vali Yardımcıları ve eşleri, İl Protokol Üyeleri, İlçe Kaymakamları, Kurum Müdürleri, Akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Vali Özarslan, büyük zaferi şanına yakışır şekilde kutlamaya devam ettiklerini dile getirerek Türk Milleti’nin, Karadeniz ile buluşup Karadeniz'de evi yaptığı ilk yerin Sinop olduğuna vurgu yaptı.
Özarslan, "Biz, Türkler Büyük Selçuklu Sultanı 1.İzzeddin Keykavus döneminde Karadeniz de Sinop'da deniz ile buluştuk. 810 yıldır Karadeniz bizim evimiz ve vatanımız oldu. Bu kutlanmayı hak eden bir tarihtir. Bizlerde bunun hakkını vermeye çalışıyoruz. Hedefimiz Sinop’un Fetih Kutlamalarını kurumsallaştırmaktır ve bunun ilk adımını attık" dedi. Tarihin gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu belirten Vali Özarslan, "Evlatlarımıza bu büyük medeniyetin bir parçası olduklarını hatırlatmamız gerekiyor. Bunun için Şimdi burada olduğu gibi başta Üniversitemiz olmak üzere tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımız ile fetih kutlamasını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Ayrıca Özarslan, Sinop’un Fethi’nin 810. Yılı Kutlamalarına katkı veren başta Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir olmak üzere hocalara, akademisyenlere, misafir hocalara ve paydaş kurumlara teşekkür etti.
Panelde; Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Yazıcı’nın moderatörlüğünde, 9 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erkan Göksu, Dumlupınar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan ve Sinop Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zekiye Tunç konuşmacı olarak yer aldı.
Sinop’un fethinin tarihsel arka planı, bölgenin stratejik önemi ve fethin Sinop ve çevresindeki sosyo-kültürel yapıya olan etkileri üzerine kapsamlı sunumlar yapıldı.