2025 yılı Şubat ayında Sinop’tan yapılan ihracat genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre 2 milyon 824 bin dolar olarak açıklandı.
Sinop’un 2025 yılı Şubat ayındaki ithalatı ise genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre 689 bin dolar olarak açıklandı.
ŞUBAT AYINDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI SİNOP’TA YÜZDE 409,8 OLDU
En fazla ihracat “çatal-bıçak takımı, el aletleri ve genel hırdavat malzemeleri imalatı” ürün grubunda gerçekleşti.
Şubat ayında Sinop’tan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 828 bin dolar ile “çatal-bıçak takımı, el aletleri ve genel hırdavat malzemeleri imalatı” ürün grubu bulunuyor. Bu ürün grubunu 575 bin dolar ile ” Turunçgillerin yetiştirilmesi” ve 232 bin dolar ile “Mobilya imalatı” ürün grubu takip etmektedir. Şubat ayında Sinop’tan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 45 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti.
İthalat ise 49 farklı ürün grubunda gerçekleştirildi. İthalatta ilk üç sırada; 200 bin dolar ile “Motorlu kara taşıtlarının imalatı” ürün grubu, 187 bin dolar ile “Rulman, dişli/dişli takımı, şanzıman ve tahrik tertibatı elemanlarının imalatı” ürün grubu ve 78 bin dolar ile “Diğer pompa, kompresör, musluk ve vana imalatı” ürün grubu yer aldı.
İHRACATTA İLK SIRADA UKRAYNA YER ALIRKEN, İTHALATTA İLK SIRADA ÇİN YER ALDI
Şubat ayında Sinop’tan 46 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 453 bin dolar ile Ukrayna yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 351 bin dolar ile Almanya olurken üçüncü sırada 206 bin dolar ile Romanya bulunuyor.
Şubat ayında Sinop’a yapılan ithalatta ise ilk sırada 383 bin dolar ile Çin yer aldı. Çin’i 213 bin dolar ile ABD ve 59 bin dolar ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti takip etti. Şubat ayında Sinop’a 5 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti.