Sinop'ta ilk kez yaban mersinini Türkeli'nin Çatakörencik köyünde yetiştiren üretici Kadir Demirel, Show Türk kanalında yayınlanacak bir söyleşi gerçekleştirdi.

Sinop'ta ilk kez yaban mersinini Türkeli'nin Çatakörencik köyünde yetiştiren üretici Kadir Demirel, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve yaban mersini konularında Show Türk kanalında yayınlanan bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşi,  Show Türk ekranlarında 17 Kasım 2024 Pazar günü saat: 16.00'da Davetsiz Misafir adlı programda yayınlandı.

Yaban mersini üreticiliğine nasıl başlandı?

Kadir Demirel, enerji sektöründe faaliyet gösteren bir firma sahibi olduğunu belirterek, yaban mersini üreticiliğine nasıl başladığını anlattı: "Bir gün köyümüzde doğa gezisi yaparken çocukluğumuzda yediğimiz yaban mersini aklımıza geldi. O an bir fikir oluştu ve bu fikri hayata geçirmeye karar verdik."

Toprak analizi ve organik üretim kararı

Korkutan ihbar, ekipleri teyakkuza geçirdi Korkutan ihbar, ekipleri teyakkuza geçirdi

Demirel, üretim sürecine başlamadan önce köylerine, kıymetli hemşerisi Profesör Doktor Hüseyin Çelik’i davet ettiklerini ve toprak analizi yaptırdıklarını belirtti. "Toprak analizi ve detaylı değerlendirmeler sonrası, organik üretim yaparak sağlık açısından faydalı olacağını düşündük ve organik sertifikalı üretim kararı aldık" dedi.

Bahçelerde 30 dekar alanda yaban mersini yetiştiriciliği

Kadir Demirel, toplamda 30 dekarlık iki farklı bahçede yaban mersini yetiştirdiklerini ve bu alanda yaklaşık üç yıldır faaliyet gösterdiklerini belirtti. "Üretim sürecimiz oldukça verimli gidiyor ve her geçen yıl daha fazla verim elde ediyoruz" dedi.

Yaban mersini hasat dönemi ve verimlilik

Yaban mersininin hasat dönemini de açıklayan Demirel, meyveye dönüşüm sürecinin Nisan ayında başladığını, 60-70 gün süren olgunlaşma döneminin ardından Haziran ayında hasadın başladığını, Ağustos ayına kadar sürdüğünü belirtti. Ayrıca, yaban mersini fidanlarının her yıl bir kez meyve verdiğini de ifade etti.

Sağlıklı budama ve yüksek verim

Demirel, yaban mersini üretiminde sağlıklı budamanın verimi artıran önemli bir faktör olduğunu vurguladı. "Yeni sürgünlerden her yıl meyve alacak şekilde budama yaparsanız, daha fazla verim elde edebilirsiniz," dedi. Ayrıca yaban mersininin sulama ihtiyacının yüksek olduğunu ve doğru sulama ile verimliliğin arttığını belirtti.

Hedef: 20-25 ton ürün ve perakende satış

Yaban mersini üretiminin tam verime ulaştığında yılda yaklaşık 20-25 ton ürün almayı hedeflediklerini açıklayan Demirel, şu anda perakende satışa yönelik bir üretim yaptıklarını söyledi. "Yaban mersini, pastacılıkta tercih edilen bir meyve ve antioksidan değeri yüksek, organik olduğu için de sağlık açısından tercih ediliyor" dedi.

Organik tarım ve istihdam yaratma

Organik tarıma olan bağlılıklarını yineleyen Demirel, üretimlerinde ilaç kalıntısı ve katkı maddesi bulunmadığını belirtti. "Granül gübre kullanmıyoruz; bu yüzden tamamen sağlıklı ve doğal bir ürün elde ediyoruz," dedi. Ayrıca, yaban mersini üretimi sayesinde köylerinde yaklaşık 20 kişiye istihdam sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Kadir Demirel’in öncülüğünde Türkeli'de başlayan yaban mersini üreticiliği, organik tarımın ve yerel üretimin önemini vurgulayan bir örnek olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Türkeli'nin Sesi