Tamamen harabeye dönen ve büyük bölümü yıkılan Sinop-Gerze yolu üzerindeki asırlık 'Eski Cami' adıyla bilinen Cuma Camisi yeniden ayağa kaldırıldı. Sinop merkeze bağlı Kabalı köyü sınırları içerisinde yer alan 168 yıllık cami Ayancık'ta faaliyet gösteren  "Ayancık Ahşap" tarafından Taciroğlu Ayşe Hatun adına restore edildi. 

Caminin açılışı ise büyük bir kalabalığın katılımıyla yapıldı. Camide kılınacak ilk cuma namazı öncesi tören düzenlendi. Törene; Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, caminin son imamlarından Hafız Necati Özşahin hoca efendi, Taciroğlu ailesinin fertleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

YILLAR SONRA İLK EZAN SESİ YANKILANDI
Yapılan konuşmalar ardından Sinop İl Müftü Yardımcısı Dr. Abdurrahman Salman tarafından dua okundu. Kurdele kesimi sırasında tarihi Cuma Camiinden yıllar sonra ilk ezan sesi yankılandı. Kurdeleyi protokol üyeleri ile birlikte Camiye ismi verilen Ayşe Özdemir birlikte kesti. Caminin kapısı tarihi anahtarı ile Vali Erol Karaömeroğlu ve Milletvekili Dr. Nazım Maviş tarafından birlikte açıldı.

Daha sonra vatandaşlar hep birlikte Cuma Namazı kıldı. Cuma çıkışı vatandaşlara yemek ikramında bulunuldu. 

Cuma hutbesi ile mesleğine veda etti Cuma hutbesi ile mesleğine veda etti

Oldukça duygulu bir gün yaşadığını belirten caminin son imamlarından Hafız Necati Özşahin hoca efendi, ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması ve gelecek nesillere taşınmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.

Caminin restorasyona başlaması sürecine büyük katkısı olan Üçüncüoğlu ise, "Ata yadigarı bir eserin daha ayağa kaldırılmasına tanıklık ediyoruz. Bu eserler ülkemizin tapusu niteliğindeki eserler" ifadelerini kullandı. 

Editör: Serhat Özşahin