Önceki gün Ankara’dan yola çıkan Tatvan turistik treni ile Bitlis’e gelen İstanbul Üniversitesi öğrencileri Bitlis’te tarihi mekanları gezerek Nemrut Krater Gölünü görmek imkanı buldular.

Dün akşam saatlerinde Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan tren garına ulaşan trende gelen öğrenci ve gazetecilere görkemli bir karşılama yapıldı.

Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 108. Yıl dönümü etkinliklerine katılan İstanbul Üniversitesi öğrencileri daha sonra çarşı merkezinde bulunan tarihi köprüleri, hanları ve hamamları gördüler.

Ardından Nemrut Krater Gölüne giden öğrenciler burada keyifli anlar geçirerek bu gezide emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Nemrut Krater Gölünün muazzam bir güzelliğe sahip olduğu belirten İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğrencisi Serhat Tetik Arabacı, şunları söyledi. “Nemrut dağının yamaçlarındayız. Önümüzde krater gölü bulunuyor. Doğayla iç içeyiz. Yolculuğumuz uzun oldu bizim için fazlasıyla yorucuydu. Güzel bir ekip tarafından davulla zurnayla karşılandık. Daha sonra Ahlat’taki gençlik kampımıza geçtik. Daha sonra Bitlis merkezde bulunan tarihi mekanları ve dere üstündeki köprüleri gezdik” dedi.

Tren garında çok güzel ağırlandıklarını ifade eden öğrencilerden Berfin Ada Doğar, “Devamlı gezilerimiz oldu. Bitlis merkezi gezdik daha sonra Nemrut Krater Gölüne geldik gördük. Gerçekten gezilmesi ve görülmesi yerler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Öğrenciler Nemrut Krater Gölü gezisinden sonra dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olan Selçuklu Meydan Mezarlığını ziyaret ederek burayla ilgili bilgiler edindiler.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Mehmet Akif Kalkan, gittikleri her yerde Bitlis ve Bitlislinin misafirperverliğini anlatacaklarını söyledi.

Kalkan, “Gezimizin son duraklarından bir tanesindeyiz. Ahlat mezarlığındayız. Aslında baktığımıza zaman gezimiz çok verimli geçti. Birde bugünün Bitlis’in kurtuluş gününe denk gelmesi olması bizim için oldukça duygusaldı. Anadolu’da bir çok ilin kurtuluşunu biliyoruz ama ayriyeten törenlere şahit olmak bizim için çok güzeldi. Valimizde sağ olsun bizi gayet misafirperver karşıladı. Onun haricinde Nemrut Krater Gölüne gittik ve medyada gördüğümüz ayılarla karşılaştık. Genel olarak Bitlis halkının misafirperverliği sokakta bizin gören insanların açmışınız gelin evde yemek yiyelim demesi bizim için oldukça kıymetliydi” diye konuştu.

Bitlis’te 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı Bitlis’te 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı

Van 100. Yıl Üniversitesi Araştırma Görevlisi Özge Ersezer, İstanbul Üniversitenin bu programına dahil oldukları için çok mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi. “Bu geziye 10 öğrencimizle katıldık. Gerçekten bizim açımızdan çok keyifli geçti. Belki bizlerin burayı daha önce görme şansımız olmuştu ama bu ekiple gezmek bizi mutlu etti” diye konuştu.

Kaynak: iha