Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, çalışmaların sürdüğü Uzuncaburç Antik Kenti’nin yakın zamanda Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşündüğünü söyledi.

Mersin’in daha fazla tanınması için birçok projeye imza atan ve paydaş olan Büyükşehir Belediyesi, ‘Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor: Projeler ve Uygulamalar’ başlıklı kent söyleşisine ev sahipliği yaptı. Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) binasında gerçekleştirilen söyleşide, Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, Uzuncaburç Antik Kenti’nin Mersin için önemli bir cazibe merkezi olması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Ali Cerrahoğlu’nun sunumu ve gazeteci Uğur Pişmanlık’ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide Uzuncaburç Antik Kenti’nde kazı başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Aydınoğlu, bölgedeki en büyük restorasyon laboratuvarının Uzuncaburç’ta kurulduğunu söyledi.

Binlerce yıllık tarihi kalıntıların yer aldığı alanda geçmişte tıp çalışmalarının yapıldığının belirlendiğini ifade eden Aydınoğlu, slayt eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda, Uzuncaburç’ta bulunan rahip kralların kaldığı kulede restorasyon yapıldığını, antik tiyatronun ayağa kaldırılması için de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

"Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum"

Küçükçekmece Belediyesi’nden LGS maratonunda öğrencilere tam destek Küçükçekmece Belediyesi’nden LGS maratonunda öğrencilere tam destek

Uzuncaburç Antik Kenti’nde yürüttükleri projeden bahseden Aydınoğlu, "Bunun içinde arkeoloji var ama arkeolojinin dışında birçok şey var. Kırsal yerleşimi ihya etmek var, oradaki modern köyü canlandırmak var. Aslında bir kırsal kalkınma projesinin dışında aynı zamanda bir de Arkeo Park kurgusu yapıyoruz. Yani arkeolojik alanları kazıyor, bir yandan da projelendirerek ayağa kaldırıyoruz. Bütün bunları da o bölgenin kırsal dokusuna hiç dokunmadan yapmaya çalışıyoruz. Geldiğimiz noktada artık ziyaretçilerinde rahatlıkla dolaşabilmeleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tesisler inşa etmeye başladık. Uzuncaburç’un yakın zamanda Mersin için çok büyük bir cazibe merkezi olacağını düşünüyorum" dedi.

“Büyükşehir Belediyesi projeye destek verdi"

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin projeye destek verdiğini belirten Aydınoğlu, “Özellikle ören yerinin dışında kalan köy ve diğer sivil yapılanmalarla ilgili bölümleri Mersin Büyükşehir Belediyesi sahiplendi. Ve bu sahiplik kapsamında; birçok fizibilite projesi hazırlandı. Birçok uygulama yapılmaya başlandı. Bunların yakın zamanda ihaleleri yapılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bütün bu alanın, bir alan yönetimini ve kırsal kalkınmasını sağlamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

TADEKA Arkeoloji ve Felsefe Kurulu’nun organize ettiği programa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlarından İbrahim Evrim, TADEKA üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: iha