Sinoplu Şehit Rafet Tabak’ın eşi Meral Tabak vefat etti Sinoplu Şehit Rafet Tabak’ın eşi Meral Tabak vefat etti

Sinop İskele Meydanı’ndaki Atatürk heykeli önünde gerçekleştirilen törene Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Sinop Vali Yardımcıları Abdullah Şahin ve Ali Osman Bulat, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Sahil Güvenlik TCSG-72 Bot Komutanı S.G. Yüzbaşı Mustafa Eray, Sinop Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu ve protokol üyeleri katıldı.

Tören bugün saat 10.00’da İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı. Sinop Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu’nun Atatürk heykeline çelenk sunmasının ardından tören Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in mesajlarının okunmasıyla devam etti.

Sinop Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Bu rahatlıkta bunları yapmamız için bize bu imkanları sağlayan Ertuğrul Gazi'den Fatih Sultan Mehmet Han'a, Fatih Sultan Mehmet Han'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten bugüne kadar yine bu topraklarda huzur ve gücen içerisinde yaşayabilmemiz için şehit olan bütün şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Mekanları cennet ruhları şad olsun. Kederli ailelerine sabırlar diliyorum, gazilerimize de acil şifalar diliyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilip 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunuyla Türk milleti denizlerinde egemenlik hakları kazanmış ve bu tarih Denizcilik Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır. 1. Dünya Savaşında büyük kayıplar veren ve başlattığı kurtuluş mücadelesi ile tekrar güç kazanan ülkemiz için Kabotaj Kanunu bağımsız Türkiye'nin denizlerde de egemen olduğunun açık bir göstergesi ve bunun tüm dünyaya ilanı olmuştur. Bu sebeple 1926 yılından beri 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak her yıl büyük bir sevinçle kutlanmaktadır.

Toplumun belirli bölümü tarafından yeterince bilinmeyen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın daha etkin kullanılması ve anlatılması, deniz sevgisinin ve kültürünün oluşturulması, denizcilik açısından zengin bir potansiyele sahip Türkiye denizciliğinin en iyi şekilde değerlendirilerek hak ettiği yere ulaştırılması denizcilik, deniz turizmi, gemi inşası ve tersanecilik, balıkçılık ve deniz taşımacılığı konularında bütün vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, denizlerimizin ve kıyı sahillerimizin öneminin daha iyi kavranması gerekmektedir.

Başlatılan eğitim ve denetim seferberliği ile hayal bile edilemeyen başarılar gerçekleştirilmiş, Türk bayraklı gemilerin önce kara listeden gri listeye daha sonra da beyaz listeye geçişleri sağlanmıştır. 5 yılda bir yayımlanan Paris Memorandumu Sekreteryasının 6 Haziran 2011 tarihinde yayınlanan raporuna göre 2011 yılı sonu itibarıyla Türk bayraklı gemiler beyaz statüde başarısını sürdürerek ilerlemeye devam etmektedir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün söylemiş olduğu 'en güzel coğrafi vaziyette ve 3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye', endüstrisi, ticareti ve sporuyla en ileri denizci millet yetiştirme kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten yararlanmayı bilmeliyiz. Denizciliği Türk'ün milli ülküsü olarak saymalı ve bunu az zamanda başarmalıyız. 1 Temmuz Denizcilik Bayramı'nın 98. yılı nedeniyle Türkiye'nin denizci bir ülke haline getirilebilmesi ve dünya denizciliğinde de layık olduğu yere ulaşabilmesi için çaba sarf eden denizcilerimizin ve hepinizin bayramını kutlar, saygılar sunarım.”

Muhabir: Merve Yerli