Sinop’ta yaşayan 84 yaşındaki Hüseyin Merdoğlu, zaman içinde büyük değişime uğrayan terzilik mesleğini her şeye rağmen sürdürmeye devam ediyor.
Sinop’ta Hüseyin Merdoğlu, 66 yıldır terzilik yapıyor. 1957 yılında kalfa olarak başladığı mesleğine hâlen devam eden Merdoğlu, 12 sene boyunca Sinop’taki Amerikan radarında kalfa olarak terzilik yaptıktan sonra 1972 yılından itibaren kendi dükkanını işletiyor. Geçmişte elbise diktiğini ve yetiştiremediğini söyleyen Merdoğlu, sektördeki değişimden rahatsızlık duyuyor.
Terziliğe başlama yılını ve süreci anlatan Terzi Salih Merdoğlu, yaptığı açıklamada, “Terziliğe başlama tarihim 1957 yılı 9’uncu ayın 15’inde başladım. O günden bu güne çalışıyorum. 1962’ye kadar çıraklık ve kalfa olarak çalıştım. Yine kalfa olarak 1962 yılında Sinop’taki Amerikan radarına kalfa olarak terzi olarak girdim. Orada da bir ustanın yanındaydım. Onun yanında kalfa olarak çalıştım. 12 sene çalıştım, 1974’de işi bıraktım ve kendim dükkan açtım. O tarihten itibaren kendim olarak çalışmaktayım. Yanımda 2 tane sigortalı işçi çalıştırdım. O günlerde işleri yetiştiremiyordum. Şimdi ise boş duruyorum. Eskiden tek başıma elbise dikiyordum, şimdi sadece tamir yapıyorum, sökük ve düğme dikiyorum” dedi.
Geçmişte tek başına elbise diken Merdoğlu, terzilik mesleğindeki değişime dikkat çekerek, “İnsanlar hazır elbiseye yöneldiği için vatandaşın terzi ile işi kalmamış. Alınan yerde pantolon paçaları yapılıyor, bu yüzden terziye gelmiyorlar. Terzi de boş duruyor, akşama kadar oturuyor. Şu an boştayım, oturuyorum, bir tek iş yok, şu anda sıfır” diye konuştu.
Sinop’taki Amerikan radarında yaptığı çalışmaları anlatan Merdoğlu, “Tamirat işlerinde uğraştım. Terfi alan askerlere rütbeler diktim. Çok fazla rütbe diktim. Bir asker terfi ettiği zamanda elbisesine 38 parça terfi dikilmesi gerekiyor. Onları yaptım. Sivil elbise olarak pantolon diktim. 12 sene boyunca bu işleri devamlı yaptım” şeklinde konuştu.